Pažnja, snima se!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jahalištu "Dolina konja" kod nekadašnje državne prvakinje u daljinskom jahanju Marije Berkovic, u obližnjem zaseoku Kuhari nedaleko od Huma te u Livadama omanja filmska ekipa upravo snima kadrove nizozemskog filma "Nick" scenarista i redatelja Fowa Pynga Hua.

Kadrove dugometražnog igranog filma su dvije nizozemske produkcijske kuce (IDTV Film i De Productie), uz lokalnu produkcijsku podršku tvrtke Spiritus Movens iz Zagreba, prethodno snimale u šumi Nacionalnog parka Risnjak te u rezervatu jelena lovackog društva u Delnicama, a potom u Samoboru, Bregani, Fužinama. U nedjelju i ponedjeljak na redu je Istra.

Rijec je o art filmu ceste cija se radnja dogada djelomicno u Nizozemskoj, a zatim na putovanju od Nizozemske do Hrvatske. Glavni lik Nick (Merijn de Jong), mladi nizozemski kuhar, nagovori kolegicu Kristinu, porijeklom iz Hrvatske, da otputuje s njim u svoje rodne krajeve i pokaže mu kako se traže tartufi. U potrazi za tartufima Nick pokušava pronaci i sebe. Nickovu suputnicu glumi mlada bosanska glumica Luna Mijovic, dok hrvatske glumacke snage predstavlja Nera Stipicevic, u ulozi njegove djevojke.



Glumac Merijn de Jong trostruki je "debitant"; prvi je put u Istri, prvi je put tražio tartufe i prvi ih je put probao. Filmska ekipa smještena je u Motovunu, a Merijn je naprosto oduševljen pogledom na dolinu rijeke Mirne. Luni Mijovic ovo je takoder prvo istarsko, ali i tartufarsko iskustvo.

- Procitala sam scenariji i iznenadila se. Nisam znala da su u Istri najbolji tartufi, rekla nam je Luna. Mlada sarajevska glumica koja je svoj glumacki debi ostvarila u filmu "Grbavica", vecinom glumi u art-filmovima.

Na pitanje kako je nizozemskom scenaristu i redatelju porijeklom iz Kine sinula ideja za ovaj film, Fow Pyng Hu kaže da je povezao dvije velike ljubavi - gastronomiju i film.

- Prijatelj mi je vlasnik restorana i zanimaju nas tartufi. Znao sam da rastu u Francuskoj i Italiji, a pišuci scenarij tražio sam neke nove i manje poznate lokacije i otkrio sam da rastu i u Istri, izjavio je Fow Pyng Hu. Rekao nam je takoder da je oduševljen gostoprimstvom, pristupacnošcu ljudi i uvjetima snimanja u Hrvatskoj.

Na filmskom setu zatekli smo Zdenku Gold, producenticu i vlasnicu producentske kuce Spiritus Movens. Hrvatska je, rekla je, jako zanimljiva kao filmska lokacija.

- Zbog krajolika i zanimljive arhitekture može "glumiti" i Austriju i Njemacku i sve zemlje u okruženju tako da je definitivno jako zanimljiva filmska destinacija, ali legislativa još uvijek nije toliko povoljna da bi se filmaši zadržali u Hrvatskoj. Primjerice, Madarska je tehnicki, studijima, znatno opremljenija od Hrvatske, a ima, izmedu ostalog, i porezne olakšice za strane kompanije. Hrvatska za sada to još nema, istaknula je Gold.


Podijeli: Facebook Twiter