Pažljivo sa živom baštinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu nedavnog uvrštenja dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine covjecanstva u pulskom je Circolu održan okrugli stol.

U sklopu Dana nematerijalne kulture Istarske županije Etnografski muzej Istre je organizirao taj okrugli stol. Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije, naglasio je da su od cetiri tocke iz Istarske kulturne strategije, a koje se odnose na nematerijalnu kulturu, vec ostvarene dvije.

- Osnovali smo kulturno vijece za nematerijalnu kulturnu baštinu i pokrenuli osnivanje Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Sljedece dvije tocke koje cemo realizirati su stvaranje baze podataka i umrežavanje kulturno-umjetnickih društava Istre, kazao je Torbica.

Lidija Nikocevic, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, najavila je osnivanje Centra za nematerijalnu kulturu, popularno nazvanog CENK, koji ce biti smješten u Barunovoj palaci u Picnu. Prije održavanja okruglog stola istarski župan Ivan Jakovcic i nacelnik Opcine Pican Ivan Frankovic potpisali su ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije i sanacije objekta namijenjenog Centru za nematerijalnu kulturu Istre, dakle Barunove palace u Picnu.

- Engleski termin kojim se oznacava briga za nematerijalnu kulturu je safeguarding, što bi se mogli prevesti kao ocuvanje, a ne zaštita. Zaštita znaci da se nešto želi sacuvati u nekom prijašnjem obliku, dakle donekle petrificirati. UNESCO-ova ideja nematerijalne kulture jest da se radi o živoj baštini, cime se naglašava potreba transformacije u cilju ocuvanja na životu fenomena nematerijalne kulture. Jasno je da u tome procesu nešto i odumire, a zadatak nas etnologa je da to dokumentiramo, kazala je Nikocevic.


Podijeli: Facebook Twiter