Pazinu ne prijeti ekološka katastrofa

Staro pazinsko smetlište uskoro se zatvara
Staro pazinsko smetlište uskoro se zatvara

Problema sa zbrinjavanjem otpada u Pazinu neće biti i Gradu ne prijeti nikakva ekološka katastrofa, rekao je na novom odlagalištu otpada Jelenčići V pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, komentirajući rješenje Inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prirode o zabrani odlaganja otpada. Nakon što se 15. listopada zatvori odlagalište otpad će se odlagati na novouređenom, a postojeće će se pripremiti za sanaciju. Direktor Usluge Dragan Šipraka jučer nam je pokazao novo odlagalište otpada.

- Ovo je novi deponij sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prirode i naknade za odvoz smeća koju plaćaju građani Pazinštine. Moram pohvaliti dobru suradnju Fonda i Usluge d.o.o. koji su zajedničkim sredstvima izgradili novi deponij, kazao je Šipraka.

Novo odlagalište prostire se na dva hektara i na njega se mogu odložiti 42 tisuće tona otpada. To znači, da bi ga Usluga mogla koristiti narednih pet, šest godina, jer godišnje se u Jelenčiće doveze oko sedam tisuća tona otpada. Inspekcija zaštite okoliša obavila je 19. travnja 2013. nadzor nad starim deponijem koji je imao dozvolu do konca lipnja ove godine, kaže Šipraka i dodaje: "Očito su smatrali da zbog kišnog proljeća nismo započeli s radovima pa je netko mislio da zbog dva mjeseca kašnjenja nismo uspjeli urediti novi deponij. Danas, nakon šest mjeseci imamo novi deponij spreman za odlaganje otpada pa građani mogu bez brige nastaviti selektirati i odlagati otpad, a mi ćemo ga odvoziti na novi deponij". (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

Saniraju se sva istarska odlagališta otpada

Paralelno s otvaranjem novog županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, u Istri će se zatvoriti sva odlagališta, a na njima će se izgraditi pretovarne stanice s kojih će se otpad odvoziti na trajnu obradu i odlaganje u ŽCGO Kaštijun, koji bi svoja vrata trebao otvoriti u drugoj polovici iduće godine.

U fazi sanacije su sva istarska odlagališta, potvrdila nam je direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić. Saniraju se odlagališta na kojima se odlaže komunalni i neopasni otpad na području Umaga (Donji Picudo), Poreča (Košambra), Rovinja, (Lokva Vidoto), Labina (Cere), Pazina (Jelenčići), Buzeta (Griža) i sadašnjeg pulskog odlagališta na Kaštijunu.

Procjenjuje se da se na sedam odlagališta, čija ukupna površina iznosi 36,8 hektara, godišnje odloži oko 120 tisuća tona otpada. Od toga oko 80 posto predstavlja komunalni otpad, a oko 20 posto je neopasan proizvodni otpad.

Sve pretovarne stanice s otvaranjem novog centra na Kaštijunu moraju biti spremne za prihvat i odvoz otpada na centralno istarsko odlagalište, a izgradnja tih stanica koštala bi oko pet milijuna eura. Najveći dio sredstava, oko 80 posto, snosit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a po zadnjim informacijama koje smo dobili iz Fonda, uskoro bi se trebali potpisati ugovori s gradovima na čijim će se lokacijama graditi stanice. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter