Pazinština: Samo Motovun sufinancira udžbenike

Kupovanje školskih knjiga (M. RIMANIĆ)
Kupovanje školskih knjiga (M. RIMANIĆ)

Učenici će u školske klupe sjesti već u ponedjeljak, 2. rujna… U pazinskim knjižari ima kupaca, ali ne vladaju velike gužve. Podižu se naručene knjige, kupuje se pribor, dok mališani radije gledaju police s igračkama.

Od voditeljice knjižare Snježane Ritoša doznajemo da za komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole treba izdvojiti 615 kuna, a za osmi razred 1.200 kuna. Od 2003. do 2007. udžbenici su bili besplatni, ali je ovaj državni projekt među prvima pokleknuo pred ekonomskom krizom. Nastojeći pomoći svojim učenicima jedinice lokalne samouprave su iz svojih proračuna, svaka na svoj način, nastojale pomoći roditeljima u nabavci udžbenika. Međutim, ni Gradu Pazinu ni susjednim mu općinama više ne cvatu ruže, pa je nabava udžbenika i opremanje školaraca prepušteno kućnom proračunu. Načelnici Cerovlja, Gračišća, Lupoglava, Karojbe, Tinjana i Sv. Petra u Šumi kažu da za tu namjenu jednostavno nemaju novaca. Stoga participacije u troškovima nabave udžbenika nema. Međutim, svaka će od tih općina kroz svoje socijalne programe pomoći roditeljima i snositi dio troškova, ali samo ako zadovolje kriterije prema odlukama o socijalnoj skrbi.

Iznimka je Motovun koji će, kako kaže načelnik Tomislav Pahović, snositi 50 posto troškova nabave udžbenika, a pomoć će se isplaćivati prema dostavljenom računu za kupljene udžbenike.

Grad Pazin, kako doznajemo od Nevije Srdoč, pročelnice Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, u proračunu za ovu godinu ima predviđena sredstva za sufinanciranje nabave udžbenika na temelju Odluke o socijalnoj skrbi. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter