Pazinsku jamu oslobadaju zimskog tereta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici hortikulturnog obrta Rigo vec danima osposobljavaju poucno-pješacku stazu kroz Pazinsku jamu kako bi s dolaskom toplijeg vremena mogla primiti turiste koji požele prošetati po ovom prirodnom fenomenu.

Najveci im problem predstavlja desetak centimetara debel sloj blata koji je tijekom nedavne poplave prekrio staze. Tu su i srušena teška stabla koja su preprijecila puteljke, a predstoji im i raznih drugih poslova kao što je popravljanje ograda, poucnih ploca, nakrivljenih stuba, posipanje puteljaka... Uglavnom, radovi ce potrajati tjedan, dva.

- Jama je kao živo bice. Svaki put kad dodemo u nju primjecujemo neke promjene, kaže nam vlasnik obrta Lucano Rigo pokazujuci što se sve na stazi zbog erozivnih djelovanja voda mora dovesti u prijašnje stanje.

Najvecu štetu stazi u Jami pricinjavaju poplave koje su posljednjih godina ucestale. Razlog cešcem plavljenju treba potražiti u ubrzanju protoka vode Pazincice uslijed vodozaštitnih radova tvrtke Hrvatskih voda kojima su proteklih godina uzvodno kanalizirali korito potoka. No, maštoviti djelatnici probleme pokušavaju okrenuti u svoju korist pa ce tako od propalog stabla naciniti klupe ili pak zbog propalih strmih stuba urediti novi, manje zahtjevni puteljak.

Radnici su postavili i zaista potrebne rubne zaštitne ograde s jedne strane mosta Vršic, a isto bi se trebalo napraviti i na suprotnoj strani.

- Lani smo imali 7.500 turistickih obilazaka Pazinske jame, što je 25 posto više nego 2009. godine, kaže Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina koji zajedno s javnom ustanovom Naturom Histricom upravlja ovim naturalnim dobrom. I ove godine planiraju u suradnji sa županijskom Turistickom zajednicom nastaviti promidžbu prirodnog fenomena i to izravno na državnoj granici urucujuci letke turistima. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter