Pazinskom Kamenu ugovor do 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamioni tvrtke Kamen Pazin i narednih ce godina preko Puntižele i Šuride prevoziti kamen do štinjanske lucice. Ugovor s pulskom Luckom upravom, pod cijom je ingerencijom štinjanska lucica, koji je istekao ove godine, produžen je do 2012. Štoviše, kaže glasnogovornik Lucke uprave Zoran Peruško, postoji intencija temeljem GUP-a da se Kamenu korištenje štinjanske lucice nakon toga produži na još pet godina, što bi znacilo dok je GUP na snazi.

Kamen se od 2004. izvozi preko Štinjana u Veneciju u sklopu UNESCO-ovog programa Mose za spas toga grada. Prije dvije godine govorilo se da ce nakon isteka ugovora ove godine to podrucje biti prepušteno lokalnoj samoupravi, medutim GUP-om je dozvoljeno daljnje korištenje za izvoz kamena.

Štinjance koji žive uz rutu kojom kamioni prolaze, odnosno na Fažanskoj cesti i u Šuridi, vijest sasvim sigurno nece obradovati zbog prašine i buke koju stvaraju teški kamioni, ali Štinjanci su do sada ipak imali koristi od Kamena. Naime, ta tvrtka kao odštetu zbog prolaska teških kamiona mjestom namjenski uplacuje odredeni mjesecni iznos po toni izvezenog lomljenog kamena.

Od 2004. do 2008. tako je Štinjan prihodovao 1,2 milijuna kuna (oko 300 tisuca kuna godišnje), bez dva ljetna mjeseca kada kamioni tim naseljem ne prolaze, koja su utrošena u asfaltiranje nekadašnjih makadamskih cesta kojima Štinjan obiluje. Asfaltni je sloj postavljen na oko sedam tisuca kvadrata prometnica. Uz to, Kamen je Štinjanu donirao kamene ploce za poplocavanje Place vrijedne više od 500 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter