Pazinskoj klaonici prvi halal certifikat u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Pula u srijedu je održana svecana dodjela halal certifikata, koji je tvrtki Produkt Komerc iz Pazina urucio doc. dr. sc. Aziz Hasanovic, ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete i zamjenik muftije u Republici Hrvatskoj.

Produkt Komerc iz Pazina prva je hrvatska klaonica koja je dobila ovaj certifikat, i to za uzgoj i klanje krupne stoke te proizvodnju i prodaju svježeg crvenog mesa.

Kako smo doznali od dr. Hasanovica, nakon provedene edukacije za interne auditore halal kvalitete pocetkom 2011. godine uslijedila je prilagodba klaonice Produkt Komerc halal standardu te izrada dokumentacije, integrirane u sustav upravljanja. Certifikacijski audit proveo je Centar za certificiranje halal kvalitete, a njime je dokazano da su ispoštovani svi zahtjevi halal standarda.

Dr. Hasanovic je naveo da se stoka po halal principu tovi hranom bez prisustva GMO-a, aditiva i svinjske masti, odnosno 100 posto zdravo i prirodno. Stoga halal oznaka, kako je napomenuo, jamci kvalitetu i ostalim potrošacima, a ne samo muslimanima, te su halal proizvode u svijetu prepoznali i nemuslimani.

Inace, do sada je halal certifikat u Hrvatskoj dobilo 35 proizvodaca, i to za oko 2.500 proizvoda, dok ga u Istri ima šest tvrtki, s time da su u tijeku pregovori sa sedmom. Osim prehrambenih proizvoda, oznaku halal kvalitete mogu dobiti i restorani te hoteli, a njeno dobivanje ce im sada, kada i u Hrvatskoj mogu doci do halal mesa, biti itekako olakšano.

Halal certifikat, napomenuo je dr. Hasanovic, ujedno je i ulaznica za 44 zemlje u kojima je on obvezan za pristup tržištu pa proizvodacima koji ga imaju otvara veliku šansu za izvoz.

Dalibor Hreljak, direktor Produkt Komerca, iskazao je zadovoljstvo dobivanjem ovog certifikata, koji im je, kako je rekao, veliko priznanje, posebice zato što su upravo oni prva klaonica po halal standardima u Hrvatskoj. Trenutno im je u planu, naveo je, otvoriti mesnicu s halal mesom u Pazinu, Rijeci i Puli. (B. PETROVIC)

Što je halal?
Halal je arapska rijec koja znaci dozvoljeno ili nezabranjeno, a danas se koristi u jezicnom, vjerskom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu. Kuran posvecuje 119 redaka (ajeta) jelu i picu. Devedeset redaka posveceno je dozvoljenim (halal) jelima i picima, a 29 kuranskih redaka donosi odredene zabrane glede jela i pica. Iz njih je vidljiva stroga zabrana (haram) svinjskog mesa i svih proizvoda koji se dovode u vezu s njim, alkohola i svih proizvoda koji se dovode u vezu s njim, zatim konzumiranje mesa životinja koje su zadavljene, pretucene...Ne bi li se obavilo pravilno halal klanje životinja prije svega mora biti zdrava. Zabranjeno je klanje svinja, a riba je, buduci da je nije potrebno klati, u ovom slucaju izuzetak. Velika se pažnja posvecuje dobrobiti životinje (ne kolje se pred drugim životinjama). Nadalje, klanje može obaviti samo mesar musliman, oštrim nožem do iskrvarenja. U Produkt Komercu ce životinje prije klanja omamljivati. Takoder, dozvoljeno je klanje samo u Alahovo ime, pri cemu se moraju poštivati strogi higijenski standardi.


Podijeli: Facebook Twiter