Pazinsko vijeće uskoro pod lupom Ministarstva uprave?

Vijećnici Grada Pazina (M. RIMANIĆ)
Vijećnici Grada Pazina (M. RIMANIĆ)

Gradsko vijeće Pazina na svojoj je konstituirajućoj sjednici za predsjednika izabralo Borisa Demarka (SDP), a za potpredsjednice Patriciju Antolović, kandidatkinju liste grupe birača nositelja Valtera Milohanića, i Vesnu Ivančić iz IDS-a.

Najviše vijećnika, šest, u 15-članom vijeću ima koalicija IDS-HSU-HNS. HDZ i SDP imaju po tri vijećnika, lista Valtera Milohanića, koja je sa SDP-om za gradonačelnika podržavala Sandija Blagonića, dva, a lista Renata Kalca jednog. Upravo su SDP i Milohanićevi nezavisni za predsjednika i potpredsjednice predložili Demarka, Antolović i Ivančić, koji su prihvaćeni kao jedini kandidati.

Već pri podnošenju prijedloga pojavila su se različita tumačenja Poslovnika o radu vijeća. Renato Kalac postavio je pitanje predstavljaju li predlagači, dakle SDP i Milohanićevi nezavisni, predstavničku većinu. "Ne, to nije prijedlog predstavničke većine već prijedlog pet vijećnika", odgovorila mu je Antolović, pozvavši se također na Poslovnik. Na isti su se dokument pozivali Kalac i Stjepan Gabrić (HDZ) citirajući da u njemu piše da se: "predsjednik i jedan potpredsjednik biraju iz reda predstavničke većine, a drugi potpredsjednik iz reda predstavničke manjine, na njihov prijedlog".

Međutim, u poslovniku piše i da, ako za 30 dana od dana nastupanja okolnosti za izbor predsjednika ili potpredsjednika vijeća većina i manjina ne podnesu prijedlog, to može učiniti i pet vijećnika.

Antolović smatra da je rok počeo teći od objave rezultata izbora pa je do 21. lipnja, kada je konstituirano vijeće, već istekao.

- To je tajna i neprincipijelna koalicija IDS-a, HNS-a, HSU-a, SDP-a i liste grupe birača nositelja Valtera Milohanića, nedvosmislen je Kalac. Za Kalca konstituirajuća sjednica nije regularna pa će slučaj, zajedno s vijećnicima HDZ-a, prijaviti Ministarstvu uprave. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter