Pazinsko vijeće ostalo bez predsjednika

Valter Milohanić, Patricija Antolović, Toni Erdfeld i Tomislav Čubrić zatečeni rezultatom glasanja (M. RIMANIĆ)
Valter Milohanić, Patricija Antolović, Toni Erdfeld i Tomislav Čubrić zatečeni rezultatom glasanja (M. RIMANIĆ)

Gradsko vijeće Pazina ostalo je bez predsjednika, a razlog su nepažnja i nesporazum među vijećnicima većine koju čine HDZ, Nezavisna lista Valtera Milohanića i nezavisni vijećnik Renato Kalac. Nakon lokalnih izbora stranke su se dogovorile da će se na mjestu predsjednika vijeća mijenjati nositelji lista, dakle Renato Kalac, Stjepan Gabrić (HDZ) i nezavisni Valter Milohanić. Kalac i Gabrić odradili su svoje mandate, a Milohanić, koji je sinoć trebao postati predsjednik vijeća, na predsjedničku će stolicu pričekati još barem dva tjedna.

Na početku sjednice, koju je vodio potpredsjednik Kalac, na temelju ostavke podnijete da bi ustupio mjesto Milohaniću razriješen je predsjednik vijeća Gabrić, koji je trebao postati novi potpredsjednik vijeća. Na temelju ostavke na mjesto potpredsjednika razriješen je i Dragutin Bravar (HNS).

Budući da Gradsko vijeće ima 13 vijećnika, većinu čini sedam vijećnika neformalne koalicije HDZ, Nezavisne liste Valtera Milohanića i nezavisni vijećnik Renato Kalac, pa su im za preglasavanje potrebni svi njihovi glasovi. Međutim, to se sinoć, iako se očekivalo, nije dogodilo.

Naime, kada je Kalac konstatirao da je za predsjednika vijeća stigao samo prijedlog da to bude nezavisni Vlater Milohanić, Stanko Mališa (HDZ) izašao je iz vijećnice, što je očito promaklo Kalcu koji je prijedlog upravo dao na glasanje. No, iznenadio se kad je u zraku vidio samo šest ruku pa je morao konstatirati da prijedlog da Milohanić postane predsjednik vijeća nije prošao. Gabrić je potom krenuo po Mališu, a prije nego što su se zajedno vratili u vijećnicu, Milohanićevi nezavisni zatražili su stanku.

Nakon stanke Kalac je na glasanje dao prijedlog da se Stjepana Gabrića izabere za novog potpredsjednika vijeća, ali tada su se u zraku našle samo četiri ruke sa zelenim listićima na kojima piše "ZA", šest je bilo suzdržanih, a Tomislav Čubrić je, očito iznerviran Mališinim postupkom, glasao protiv.

Prije toga vijeće je prihvatilo izvješće o financijskoj reviziji za 2011. godinu i ono o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2012. Mališa je u raspravi o izvješću o financijskoj reviziji primijetio kontinuirano nenamjensko trošenje sredstava, a korištenje poslovnih prostora političkih stranka na temelju ugovora s Gradom za njega je kršenje Zakona o financiranju političkih stranaka. Njegovo mišljenje dijeli i Milohanić, a Kalac smatra da je očito da su neke političke stranke u povlaštenom položaju. Oni smatraju da bi se ti ugovori trebali raskinuti i iste poslovne prostore Grad bi trebao iznajmiti po tržišnim uvjetima.

Pazinski proračun u prvom je polugodištu ove godine uprihodio 21,5 milijuna kuna, što je 32,12 posto od godišnjeg plana i 3,59 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter