Pazinsko groblje širi se za 117 novih grobnih mjesta

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u idućoj godini na području grada Pazina "težek" je 5,63 milijuna kuna. Od toga 2,42 milijuna kuna planirano je uređenje javnih površina, a samo uređenju Parka Narodnog ustanka 1,06 milijuna kuna.

Projektu uređenja Trga slobode namijenjeno je 900 tisuća kuna, ulice Štefanije Ravnić 200 tisuća kuna, spoju Vranice 101 tisuću kuna, parku u Vrtlišću 50 tisuća kuna, ulice Antuna Kalca 38 tisuća kuna, a ostatak od 60 tisuća kuna namijenjen raznim manjim projektima na drugim javnim površinama.

Potrebna će se sredstva osigurati iz prihoda od komunalnog doprinosa, dijela naknade od nezakonito izgrađenih zgrada i prihoda od prodaje nefinancijske imovine. Otvaranjem strukturnih fondova EU otvara se prostor za realizaciju gradskih projekata, pa su projekti Uređenja Trga slobode i Parka Narodnog ustanka planirani za aplikaciju prema EU fondovima.            

Uređenju nerazvrstanih cesta na području Pazina namijenjeno je 1,21 milijun kuna. Najveći ovog iznosa i to 618 tisuća kuna namijenjen je cesti Zabrežani-Katun Lindarski, 304 tisuće kuna planirane su za nerazvrstanu cestu Mala Traba - Vela Traba. Cesti Brajkovići - Zovići namijenjeno je 187 tisuća kuna, Mali Ježenj - Veli Ježenj 54 tisuće kuna, a cesti Trošti - Klemenići 50 tisuća kuna.

Za ove se projekte planira pripremiti dokumentacija i aplikacija prema fondovima vezanim za razvoj ruralne infrastrukture prema programu ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Kako je za europsko financiranje uvjet vlasništvo, odnosno stanje u katastru, planirane su one dionice koje imaju uvjete za realizaciju, dok će za cestu Trošti - Klemenići započeti priprema za ucrtavanje postojeće ceste u katastar.

Programom gradnje javne rasvjete iduće godine bit će obuhvaćeni Zarečje, Belci, Stancija Pataj i šetnica koja spaja ulice 43. Istarske divizije i Dršćevku. Za tu je namjenu u proračunu Grada Pazina za 2015. godinu osigurano 430 tisuća kuna, od čega se 100 tisuća od nosi na projektnu dokumentaciju.

Znatna financijska sredstva i to 1,57 milijuna kuna Grad Pazin iduće godine planira uložiti u proširenje groblja od čega je proširenju groblja "Moj mir" u Pazinu namijenjeno 1,45 milijuna kuna. Na pazinskom groblju je sve manje mjesta za nove ukope, pa se planira proširenje za 117 novih grobnih mjesta. Projekt proširenja groblja u Lindaru može računati na 40 tisuća kuna. U planu su i projekti mrtvačnica u Bermu, vrijedan 50 tisuća kuna i u Zarečju, vrijedan 35 tisuća kuna.  (M. RIMANIĆ)                                                               


Podijeli: Facebook Twiter