Pazinskim školama milijun kuna iz EU fondova

Iva Jekić, Renato Krulčić, Petra Pifar, Josip Šiklić, Gorana Družeta i Srđan Prica (M. RIMANIĆ)
Iva Jekić, Renato Krulčić, Petra Pifar, Josip Šiklić, Gorana Družeta i Srđan Prica (M. RIMANIĆ)

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina dobila je od EU bespovratno 1,042 milijuna kuna za projekt "Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta-USEGP" vezanog za modernizaciju školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada, rekao je na konferenciji za novinare Josip Šiklić, ravnatelj ove škole. Uz to ova je škola od EU dobila i 21.470 eura za već započeti projekt "Iskustveno učenje i izvanučionička nastava".

Adaptacija prostora i nabava opreme

- Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta-USEGP", jedan je od 28 odobrenih i jedni ovakav projekt u Istarskoj županiji. Radi se o projektu osmišljenom za školovanje učenika za zvanje ekektrotehničara, a pojaviše se odnosi na usklađenje kurikuluma s potrebama tržišta rada, kako bi se učenici nakon školovanja lakše zaposlili, naglasila je Gorana Družeta, koordinatorica projekta.

Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile partneri u ovom projektu su SŠ Mate Blažina iz Labina, Grad Pazin i Udruženje obrtnika Pazin, a u pripremi projekta veliku je pomoć pružio LAG Središnja Istra. Aktivnosti će se, kaže Družeta, provoditi u više skupina, a među najvažnijima je modernizacija i upotpunjavanje kurikuluma, te metode rada novom opremom, a provest će se i istraživanje tržišta rada. Tako da znanja koja se prenose učenicima budu ažurirana i korisna njihovim budućim poslodavcima. Kako bi se to ostvarilo izradit će se materijali koji će se uklopiti u nastavni program škole, a osim ažuriranja kurikuluma, cilj je unapređenje tehničkih kapaciteta kroz adaptaciju prostora i nabavu nove opreme za elektrotehničku grupu predmeta. Zatim nabava nove informatičke opreme, te edukacija i stručno usavršavanje nastavnog osoblja iz elektrotehničkih grupa predmeta, kaže Družeta.

Srđan Prica, iz stručnog vijeća elektrotehnike, kaže kako je krajnji rezultat kvalitetnije obrazovanje za posebna područja rada, ali i stjecanje vještina koje bi po završetku škole omogućile lakše zapošljavanje. Tendencija je, dodaje, da ova škola postane prepoznatljiva po specifičnim znanjima i znanjima koja se u njoj stječu.

Za edukaciju 90 posto novca

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić dodaje kako je Grad Pazin redovito ponosan partner ovoj školi, pa tako i na ovom projektu.

- Ono što obilježava Pazin i njegov proračun je "okrenutost" vanjskim izvorima financiranja. Jer gotovo 50 posto gradskog proračuna planirano je sredstvima iz raznih projekata kojima se nastoji stvoriti što bolje uvjete za razvoj Pazina, kaže Krulčić.

- Nažalost samo 10 posto sredstava iz ovog projekta uložit će se u opremu, a ostalih 90 posto je namijenjeno edukaciji. Bilo bi bolje da više možemo uložiti u opremanje, jer europske su škole bolje opremljene, ali kriteriji su takvi i moramo ih se pridržavati, kaže Šiklić i zaključuje:

U sklopu projekta "Iskustveno učenje i izvanučionička nastava" 11 nastavnika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile boravit će tjedan dana u Portugalu, Češkoj, Nizozemskoj i Škotskoj, gdje će se, kako kaže koordinatorica projekta Petra Pifar usavršavati za nove metode učenja i poučavanja izvan učionica. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter