Pazinskim prvašićima 500 kuna za udžbenike

Renato Krulčić (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić (M. RIMANIĆ)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare izvijestio je kako su tijekom ljetnih praznika u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, kojoj je osnivač Grad Pazin, izvršeni zahvati kojima su poboljšani uvjeti za boravak i rad učenika u školi.

U matičnoj školi u Pazinu rekonstruiran je sanitarni čvor kako bi se omogućio pristup osobama s invaliditetom. Ovi su radovi koštali 220 tisuća kuna, a 100 kuna osigurano je od Ministarstva branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom. U sklopu tih radova sanirane su stropne ploče i zamijenjeno krovište u područnoj školi u Motovunu. Izrađen je i troškovnik za drugu fazu rekonstrukcije toplovodne kotlovnice u osnovnoj školi u Pazinu kako bi se ovaj projekt mogao kandidirati na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije.

Krulčić je izvijestio kako će u pedagoškoj godini 2015./16. Osnovnu školu Vladimira Nazora polaziti 1.270 učenika, a to je za tri učenika više nego lani. Od toga u Pazinu će se školovati 656 učenika u Cerovlju 22, u Gračišću 31, Gologorici pet, Svetom Petru u Šumi 96, Trvižu 66, Kašćergi četiri, Tinjanu 115, Lupoglavu 96, Karojbi 116 i Motovunu 63. Od toga 714 učenika koristi školski prijevoz, čija dnevna kilometraža iznosi 1.632 kilometra, a za to Grad Pazin godišnje izdvaja 3,3 milijuna kuna. Kako bi se pomoglo roditeljima čija djeca upisuju prvi razred osnovne škole Grad Pazin će, prema odluci gradskog Vijeća, iz proračuna svakom prvašiću, a ima ih 89, nabavu udžbenika sufinancirati s 500 kuna.

"Prema cijenama komplet obveznih udžbenika za prvi razred košta 609 kuna, a to znači da će Grad Pazin sufinancirati 82 posto troškova za nabavu udžbenika za prve razrede", rekao je Krulčić. Dodajući kako roditelji djece s prebivalištem na području grada Pazina Zahtjev za sufinanciranje udžbenika uz potrebnu dokumentaciju moraju predati u Pisarnicu Grada Pazina najkasnije do 30. rujna. Gradonačelnik Krulčić istako je kako su ove godine usklađene cijene boravka djece u Dječjem vrtiću Olga Ban na cijelom području njegova djelovanja, a to je u Gradu Pazinu i susjednim mu općinama. Prema tomu cijena cjelodnevnog boravka u vrtiću je 622 kune po djetetu, a cijena boravka u jaslicama je 650 kuna. Cijena poludnevnog boravka u vrtiću u Karojbi i Svetom Petru u Šumi je 513 kuna, a u Tinjanu 380 kuna i to zbog posebnih uvjeta organizacije prehrane, zapravo tri umjesto četiri obroka. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter