Pazinski zbor Roženice potvrdio visoku kvalitetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Međunarodnom festivalu zborova Chorus inside održanom od 31. kolovoza do 5. rujna u Rovinju sudjelovalo je više od 300 pjevača iz Hrvatske, Italije, Slovačke, Poljske, Moldavije, Rusije i Bjelorusije. Natjecateljski dio festivala održan je u hotelu Lone u Rovinju, na kojem je Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, pod vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić, konkurirao u kategoriji E – zabavna, pop i gospel glazba. Roženice su uz klavirsku pratnju pratnju Ines Perčić, izvele pjesme" Can't help falling in love" koju je proslavio Elis Presley i jedan od najvećih hitova njemačke pop zvijezde Helene Fischer "Atemlos durch die nacht".

Stručni žiri u kojem su bile ruska glazbena pedagoginja Maria Struve i hrvatska operna solistica i pedagoginja Oriana Vozila, predvodio je ugledni talijanski dirigent maestro Pasquale Veleno. Oni su visokim ocjenama ocijenili izvedbe Roženica te je pazinski zbor uz ruski zbor Baikal, osvojio zlatnu diplomu i pehar kao najbolji zborovi u kategoriji E. Solisti zbora Roženice, Luka Krulčić i Tina Galant osvojili su u kategoriji vokalnih solista u lirskoj i pop glazbi zlatne diplome. Krulčić je ponovno oduševio svojim lirskim stilom pjevanja dok se Galant okušala u modernoj pop glazbi i pokazala da izvrsno vlada različitim vokalnim tehnikama.

Zbor Roženice iznenadio je stručni žiri i publiku svojim inovativnim pristupom izvođenju moderne zabavne glazbe, a članovi zbora pokazali su kako su izvrsni ne samo u vokalnim već i u scenskim izvedbama. Zbor Roženice osvojio je i posebnu nagradu za najbolju koreografiju na festivalu Chorus Inside Croatia. Nagradu je primila dirigentica Ines Kovačić Drndić, umjetnička voditeljica zbora koja je i kreirala koreografiju za izvedene pjesme.

Zbor Roženice je uz zborove Val i Sempre Allegro iz Rijeke, Klapu Valdibora iz Rovinja, Klapu Castrum Vallis iz Bala, Klapa Škerac iz Medulina, klapu Kampanel, pjevački zbor "Đuro Prejac" iz Desinića i Zbor Zajednice Talijana iz Vodnjana, predstavljao Hrvatsku zborsku scenu koja je, prema osvojenim nagradama, pokazala zavidnu kvalitetu. Svi su zborovi i klape osvojili visoke ocjene i rangirani su u kategoriju za srebrnu ili zlatnu nagradu.

Festival je bio prilika za nova poznanstva, ali i uspostavljanje suradnje sa drugim zborovima i ansamblima jer su gostujući zborovi u šestodnevnom programu gostovali i u nekim od najljepših istarskih gradova i muzicirali zajedno s lokalnim zborovima. Tako su Roženice održale koncert prijateljstva u Funtani, zajedno sa zborovima Armonia nella val iz Italije, koji je na natjecanju osvojio srebrnu nagradu i Technik Akademik iz Slovačke, koji je osvojio Grad Prix kao najbolji zbor festivala. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter