Pazinski vijećnici u Bruxellesu traže spas za Puris

Sa sjednice pazinskog vijeća (M. RIMANIĆ)
Sa sjednice pazinskog vijeća (M. RIMANIĆ)

Pazinski su vijećnici na izvanrednoj sjednici održanoj dva dana prije ulaska Hrvatske u EU donijeli Odluku o provedbi mjera unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja Grada Pazina za razdoblje 2013. do 2015. godine. Ova je odluka donijeta u skladu s pravnim stečevinama EU-a, a njime se utvrđuju mjere za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja nepovratnim sredstvima iz proračuna.

Njome su obuhvaćeni troškovi edukacije i stručnog osposobljavanja za stjecanje poljoprivrednih zanimanja, sufinanciranje dijela troškova aktivnosti poljoprivrednih udruga i zadruga, donacije Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, sufinanciranje izložbe „Dani meda“, manifestacije „Gastro okusi Istre“ i manifestacija koje doprinose promicanju poljoprivredne proizvodnje. Zatim sufinanciranje nabave sadnog materijala, sufinanciranje javnih radova uređivanja poljoprivrednih površina i sufinanciranje dva posto kamata za poduzetničke kredite. U 2013. Grad Pazin će za te namjene izdvojiti 222 tisuće kuna, a 2014. i 2015. po 164 tisuće kuna.

U raspravi je Vesna Ivančić (IDS) dodala da se najznačajnija pomoć poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju pruža ustupanjem nekretnina. Pozvala je potom gradonačelnika da s nadležnim ministarstvima pri Evropskoj komisiji pokuša iznaći mogućnost rješavanja problema u kojima se našao Puris. Naime, ta je tvrtka bila jedan od najvećih proizvođača mesa u evropskim razmjerima, stoga o njenom spašavanju treba razgovarati na nacionalnoj, ali i nadnacionalnoj razini, rekla je Ivančić.            

Odluku o provedbi mjera unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja Grada Pazina donesena je jednoglasno, a sjednici nisu prisustvovala tri vijećnika HDZ-a, Renato Kalac (nezavisni) i Sandi Blagonić (SDP), koji je opravdao izostanak. (M. RIMANIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter