Pazinski vijećnici izglasali smanjenje proračuna za 23,5 mil. kuna

Pročelnica Maja  Stranić Grah obrazlaže rebalans pazinskog gradskog proračuna  (Mirjan RIMANIĆ)
Pročelnica Maja Stranić Grah obrazlaže rebalans pazinskog gradskog proračuna (Mirjan RIMANIĆ)

Pazinski vijećnici prihvatili su prijedlog drugih izmjena i dopuna proračuna Grada Pazina za 2016. godinu, zapravo njegovo smanjenje za 23,48 milijuna kuna, odnosno za 24,37 posto u odnosu na izvorni plan. Rezultat ovakvih izmjena je novi plan prihoda i primitaka u visini 72,91 milijuna kuna, te plan rashoda i 
izdataka u iznosu 72.88 milijuna kuna.
 
- Jedno od osnovnih proračunskih načela je načelo uravnoteženosti proračuna što znači da prihodi moraju biti jednaki rashodima, međutim ovim izmjenama i dopunama proračuna planiran je višak prihoda iz županijskog proračuna koja će se ostvariti u tekućoj godini, a rashodi koji se planiraju iz navedenog izvora će dijelom biti planirani i ostvareni u narednoj 2017. godini, pojasnila je pročelnica odjela za financije i proračun Grada Pazina Maja Stranić Grah.
 
Uravnoteženi prihodi i rashodi
 
Ovim izmjenama uravnoteženi su prvenstveno određeni prihodi i rashodi za projekte koji su vezani za sufinanciranje iz županijskog, državnog i drugih proračuna. Najveće umanjenje odnosi se na primitke i izdatke Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin u iznosu 6,62 milijuna kuna koji neće biti realizirani u tekućoj godini, jer se raspisivanje natječaja iz programa ruralnog razvoja, za koji se planira kandidirati proširenje vrtića, očekuje tek koncem ove godine.
 
Realizacija pojedinih projekata, pored rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, najviše ovisi o ostvarivanju predviđenih izvora financiranja. Jačanje fiskalne odgovornosti nalaže stalno praćenje ostvarenja planiranih prihoda Proračuna, te prema njihovom ostvarenju, realizaciju planiranih rashoda. Na ostvarenje najznačajnijih 
prihoda proračuna, poreza i pomoći iz proračuna, se nažalost ne može utjecati, dodala je Stranić Grah. 
 
Prije prihvaćanja rebalansa proračuna za ovu godinu vijeće je prihvatilo izvještaj o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna. Prvobitno planirani prihodi i primici proračuna Grada Pazina za 2016. godinu iznose 96,40 milijuna kuna, a u prvom su polugodištu ostvareni u iznosu od 34 milijuna kuna odnosno 35,27 posto od godišnjeg plana, ali su za 55,91 posto više nego u prvom polugodištu 2015. godine.
 
Polovica prihoda ostvareno od poreza
 
U strukturi ostvarenih prihoda najznačajniji nenamjenski prihodi su prihodi od poreza. U prvom polugodištu ove godine planirani su u iznosu od 19,73 milijuna kuna, a ostvareni su u iznosu od 9,71 milijuna kuna, odnosno 49,23 posto od godišnjeg plana, ali za 13,47 posto više u odnosu na prvo polugodište 2015. godine. Ukupno planirani rashodi i izdaci za tekuću godinu iznose 96,40 milijuna kuna, od čega je ostvareno 28,52 milijuna kuna što je 29,59 posto od plana, ali ipak za 36,99 posto više u odnosu na prvo polugodište lanjske godine.
 
- Na kraju prvog polugodišta 2016. godine u konsolidiranom proračunu ostvaren je višak od 5,48 milijuna kuna. Međutim, ukoliko se ukalkulira preneseni višak, odnosno manjak svih proračunskih korisnika i Grada Pazina, tada ostvareni financijski rezultat iznosi 339,83 tisuće kuna, pojasnila je Stranić Grah.
 
Dodajući kako u prvoj polovici ove godine nisu ostvareni značajniji rashodi planirani iz prihoda od komunalnih doprinosa i naknada, zbog čega je zapravo ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode. Tako je primjerice Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu planiran u iznosu od 15,24 milijuna kuna, a u izvještajnom je razdoblju realiziran sa samo 229.946 kuna, odnosno 1,51 posto od planiranog godišnjeg iznosa. (Mirjan RIMANIĆ)
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter