Pazinski trg dobiva zonu svjetla i vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arhitektica Sandra Krebel iz zagrebackog biroa Kostrencic i Krebel predstavila je pazinskim vijecnicima projekt uredenja Trga slobode. Zahvati se odnose na cijeli danas asfaltirani dio ispred nekadašnje robne kuce, poslovne zgrade i Parka istarskih velikana. Medutim, najviše ce se intervenirati pred robnom kucom i u parku.

Po zamisli arhitekata, središnja zona zahvata - dio izmedu robne kuce i parka - poravnat ce se i malo povisiti. Na taj uzdignuti ravnjak vodit ce plitko stubište, a oko njega, uz postojece objekte na sjeveru i zapadu, uredit ce se šetnice. Linijski indirektno osvijetljena klupa odvaja kosu od ravne plohe trga i otvara mogucnost sjedenja uz centralni sadržaj, a to je kružna površina zone svjetla i vode. Ova se površina može tretirati kao prazna ploha za potrebe raznih javnih programa i sadržaja, no aktiviranjem ugradenih podnih svjetala i sapnica iz kojih iz poda nastaje vodoskok, taj prostor kombinacijom svjetla i vode dobiva posve drugu dimenziju.

Projektom je obuhvacen i Park istarskih velikana, koji bi se razdijelio u tri zone. Prva bi zadržala svoju memorijalnu funkciju, s poprsjima istarskih velikana, a na nju ce se nadovezati sadržaji namijenjeni mladim naraštajima. Buduci da je Pazin u posljednje vrijeme sve poznatiji kao grad Julesa Vernea, koji ga je uvrstio u svoj književni opus, središnja zona bila bi posvecena sadržajima koji se doticu fantastike. U nastavku ce se opremiti suvremeno djecje igralište.

Uredenje oko dvije tisuce cetvornih metara Trga slobode koštalo bi oko šest milijuna kuna, izgradnja i opremanje paviljona oko 500 tisuca, a uredenje parka dodatna dva milijuna kuna. Projekt koji je Krebel predstavila vijecnicima doista izgleda fascinantno, a uskoro ce se u to moci uvjeriti i gradani, kojima ce biti predstavljen na izložbi u Spomen domu.


Podijeli: Facebook Twiter