Pazinski samanj po starinski uz istarske delicije

Oni željni starinskog španciranja mogli su se provozati kočijom
Oni željni starinskog španciranja mogli su se provozati kočijom

Probao sam kako je to biti kamenoklesar: uzeo sam u ruke čekić i dlijeto i pomalo tuckajući niz tek načeto udubljenje buduće kamene vaške za otprilike pet minuta posla skinuo dva-tri kubična milimetra kamena. Dozvolio mi je to majstor koji je na svom štandu na pazinskom Trgu slobode, nadajući se da će to reklamirati i njegove proizvode izložene na štandu, pokazivao zainteresiranima kako se kleše.

Malo dalje na isti način moglo se isprobati kako se dubi drvo ili kako se pletu košare od bekve, za jednim štandom gospođa je plela vunene čarape, i tako po cijelom pazinskom, štandovima uokvirenom Trgu slobode.

Nasred trga postavljen je šator, u šatoru je vruće, tu se kuha i jede. Kome je vruće pa izađe iz šatora ugodno će ga iznenaditi štandovi s memorabilijama prošlih vremena: to je sajam antikviteta, koji se posljednjih godina ustalio kao prateći sadržaj uobičajenog pazinskog sajma prvog utorka u mjesecu.

Taj se, s uobičajenom ponudom jeftine odjeće i obuće, alata i kućnih potrepština, prostro na uobičajenoj lokaciji u Šetalištu Pazinske gimnazije i iza Spomen doma. Sinergija raznolike ponude i sadržaja dopunjena je i rekreacijom: na gradskom boćalištu moglo se zaigrati po starinski, drvenim boćama, a od trga do Kaštela moglo se provozati i kočijom. Nije falilo ni zabave, kako glazbene, tako i kulturne.

Današnji sajmeni dan u Pazinu bio je življi, zanimljiviji i bogatiji nego ikad dosad, i imao je obilježja kompletne pučke fešte s mogućim puno većim dosezima, pa je zato možda šteta što mu je trajanje bilo ograničeno do 17 sati, i što su se ugostitelji koji su pod šator na pazinskom trgu donijeli najbolje što imaju - opet preračunali glede zaliha odnosno potrebnih količina.

Tri su "smisla" bila spojena u jučerašnjem pazinskom điru: uobičajeni mjesečni samanj prvog utorka u mjesecu, završnica manifestacije Gastro okusi Istre u organizaciji Ceha ugostitelja istarske Obrtničke komore i, kao bonus, Pazinski samanj 1860., u organizaciji Turističke zajednice središnje Istre i gradske uprave.

Sadržaji Pazinskog samnja 1860. raspoređeni su na štandove uokolo Trga slobode i po cijelom gradu, sve do galerije Društva likovnih stvaratelja gdje je postavljena prigodna retrospektivna izložba "I nakon 100 godina", i pazinskih oštarija koje su nastojale fešti pridonijeti svaka na svoj način.

Gastro okusi Istre su u šatoru na pazinskom trgu predstavili četrdesetak ugostitelja iz svih krajeva Istre koji su tijekom prijepodneva nudili svoje vrlo zanimljive i ukusne specijalitete, a popodne su se natjecali u pripremi jela od mesa boškarina odnosno istarskog goveda. Naravno, i vinari su ponudili svoja vina.

Rezimirat ću: dobra fešta, raznolika i prebogata sadržajima, apsolutno neprikladna za redovni radni dan. (piše D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter