Pazinski Rim: Mladen Grdović razgalio srce Istre

Mladen Grdović u Pazinu
Mladen Grdović u Pazinu

Pazin svake godine 2. kolovoza slavi Rim, zapravo blagdan Gospe od Anđela kada ovdašnji franjevački samostan pohode hodočasnici iz cijele Istre. Ovaj se blagdan u Pazinu naziva Rim, zato jer hodočašće u srce Istre vjernicima zamjenjuje hodočašće na grob sv. Petra u Rimu.

Pobožna predaja kaže da je sv. Franjo, po Bogorodičinom zagovoru, od Isusa izmolio, a papa Honorije III. 1223. potvrdio, potpuni oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob Sv. Petra u Rimu, grob sv. Jakova u Compostelli te crkvu Porcijunkula ili Gospe od Anđela u Asizu.

Prije dolaska franjevaca u Pazin, 1470., mnogi su Istrani hodočastili u Rim, a budući da su, po njihovom dolasku, potpuni oprost mogli dobiti u Pazinu, blagdan Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza u pazinskom franjevačkom samostanu, prozvali su Rim. Osim hodočašća na taj su se dan nekoć u Pazinu održavali sajam i ples.

Ne tako davno zabavni dio programa preseljen je u prvu subotu nakon 2. kolovoza, pa je tako u subotu u Pazinu zabavni dio Rima započeo već u jutarnjim satima promenadnim koncertom Limene glazbe Pazin, harmonikaša i klape "Bukaleta".

Poslijepodnevni dio programa započeo je nastupom plesača brazilskog borbenog plesa capoeira iz Rijeke, nastavljen je zumbom i "Malim velikim mikrofonom". Alan Poropat i ovom je prigodom predstavio mlade nade istarske estrade, mlade pjevače koji su do sada uspješno nastupili na buzetskom festivalu "Mali veliki mikrofonom", ali i MIK-u, a mnogima kako se moglo čuti smiješi se uspješna pjevačka karijera.

Nakon žoglera vatrom na pozornicu je stupio Sergio Pavat s Alfa time bandom. Ljubimac domaće publike, koji pjesmom zna doprijeti do svake duše bio je odlična uvertira u nastup Mladena Grdovića. U kratkom nastupu Pavat je toliko zagrijao publiku da ju je Grdović već s nekoliko pjesama zapalo. Duhovitim dosjetkama često na svoj račun Grdović je odmah uspostavio kontakt s publikom koja je cijeli njegov nastup pratila pjesmom, plesom, a svaku izvedbu zdušnim aplauzom. Trg slobode, na kojem se okupio veliki broj ljudi, Grdović je pretvorio u veliki plesnjak.

Oni, uglavnom mlađi, koji vole drugačiju glazbu imali su prigode na pozornici kod starog kina poslušati punk koncert na kojem su svirali The Shaiones, Sida, Greenfly, Alarm i Bez identiteta. Neki od kafića u središtu grada angažirali su DJ-a pa se moglo naći glazbe za svačiju ukus.

Iako je postojala bojazan će se izostanak gastro-showa odraziti na odaziv posjetitelja, središte Pazina munule je noći vrvjelo ljudima željnim zabave. Vjerujemo, da su svi koji su došli na Rim u Pazin, otišli zadovoljni što su se družili i lijepo zabavili, a to se te vruće kolovoške noći u gradu osjećalo na svakom koraku. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter