Pazinski proračun skresan za četvrtinu

Pazinski vijećnici prihvaćaju izmjene proračuna (M. RIMANIĆ)
Pazinski vijećnici prihvaćaju izmjene proračuna (M. RIMANIĆ)

Proračun Grada Pazina za 2013. godinu planiran je u iznosu od 79,2 milijuna kuna, što je 19 posto više od ovogodišnjeg, rekla je Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun, na sjednici Gradskog vijeća na prvom čitanju budžeta.

Prije rasprave o planu za iduću godinu, aktualni je proračun (72,5 milijuna kuna) smanjen za 17,5 milijuna, odnosno za čak 24 posto. Stranić Grah rekla je da su na to utjecala nepovoljna makroekonomska kretanja. Zamjetan je pad svih glavnih prihoda, a to se povezuje sa smanjenom osobnom potrošnjom, nepovoljnim kretanjima na tržištu rada, ali pogoršanom naplatom prihoda zbog rastuće nelikvidnosti u gospodarstvu.

Stanko Mališa iznova je upozorio na nerealno planiranje, a Stjepan Gabrić rekao je da bi svi proračunski korisnici trebali snositi posljedice recesije. Upozorio je da je za Javnu vatrogasnu postrojbu iz državnog proračuna stiglo 260 tisuća kuna decentraliziranih prihoda manje od plana, a to je kompenzirano iz gradskog i općinskih proračuna.

"Što će biti ako Linić i iduće godine kaže - evo vam 200-300 tisuća kuna manje? Hoćemo li opet intervenirati iz gradskog proračuna?", pitao je Gabrić.

Stranić Grah veli da je problem u tome što su izostale neke pomoći iz drugih proračuna i prihodi od prodaje nefinancijske imovine. Ta su sredstva bila namijenjena gradnji sportske dvorane i sanaciji odlagališta Jelenčići. Budući da investicije nisu započete, ne može se ostvariti ni prihod za njihovu realizaciju.

- Grad Pazin svojim redovitim prihodima može samo životariti bez ikakvih investicija, a da bismo ih ipak imali moramo se okrenuti sredstvima iz drugih proračuna ili fondova. To je jedini način da se nešto napravi, zaključila je Stranić Grah.

Proračunu od 55 milijuna kuna, koliko iznosi nakon smanjenja, treba dodati ugovore s ministarstvima i fondovima, vrijedne više od 10 milijuna kuna, te akumulirana sredstva u Usluzi (1,2 milijuna). Zato je gradonačelnik Renato Krulčić zaključio da je proračun odlično planiran, a uzme li se u obzir gradnja kanalizacije u Dubravici i rotora na Štrangi, koji nisu prikazani u njemu, može se reći, veli on, da je to dobar budžet. Rebalansom proračuna nisu zakinute socijalne ni društvene djelatnosti, rekao je Krulčić.

Pročelnik Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Boris Demark 1. prosinca 2012. preuzima dužnost ravnatelja Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Brkaču pa je ovom prigodom kolegama vijećnicima zahvalio na suradnji. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter