Pazinski proračun skresan za 10 posto

Pazinski proračun s 80,9 smanjen na 72,3 milijuna kuna (arhiva)
Pazinski proračun s 80,9 smanjen na 72,3 milijuna kuna (arhiva)

Proračun Grada Pazina za tekuću godinu smanjen je za 10,28 posto, odnosno za 8,6 milijuna kuna, odlučilo je sinoć Gradsko vijeće. To je posljedica makroekonomskih kretanja u okruženju, ali i nastavka pada poduzetničke aktivnosti rekao je Roberto Ladavac, voditelj službe za unutarnju reviziju. Nažalost, to nije sve, jer Pazin prije konca godine čeka još jedna izmjena proračuna, najavio je.

Ovim je izmjenama proračun s 80,9 smanjen na 72,3 milijuna kuna. Porezni su prihodi ostvareni na razini protekle godine, ali su manji nego u 2008. i 2009. Budući da je izostala planirana prodaja zemljišta, kao osnove za ostvarenje planiranih rashoda potrebno je smanjiti proračunsku potrošnju, ali tako da ne ugrozi redovito funkcioniranje Grada i korisnika proračuna, pojasnio je Ladavac. Dodao je da su u tom kontekstu smanjeni rashodi za redovan rad gradske uprave i svih proračunskih korisnika. Opovrgnuo je pisanje nekih medija da su plaće u pazinskoj gradskoj upravi iznad dopuštenih 20 posto iznosa vlastitih prihoda, jer Pazin za plaće izdvaja 16 do 17 posto.

Vijeće je prihvatilo obračun proračuna za prvih šest mjeseci ove godine tijekom kojih je Grad uprihodio 24,4 milijuna kuna odnosno 30,2 posto od godišnjeg plana. Prihodi poslovanja ostvareni su u iznosu od 22,3 milijuna kuna, a među njima najbolje su ostvareni oni od poreza, a najlošije oni od imovine. Primjerice, od prodaje nefinancijske imovine, zemljišta i zgrada, umjesto planiranih 9,4 milijuna kuna, ostvarene su tek 443 tisuće kuna.

Vijeće je izmijenilo odliku o komunalnim djelatnostima kojom je proširilo popis nerazvrstanih cesta koje će ubuduće održavati Usluga. Naime, silom zakona Pazin je morao preuzeti obavezu održavanja županijskih i lokalnih cesta na svom području, koje su sada svrstane u nerazvrstane ceste, rekao je Daniel Maurović, pročelnik komunalnog odjela. Dodao je kako se radilo o čak 84 kilometra cesta. Stoga je predloženo da se za održavanje 24 kilometra novih nerazvrstanih cesta raspiše javni natječaj, a 60 kilometara će održavati Usluga. (M. RIMANIĆ)                


Podijeli: Facebook Twiter