Pazinski predah špijunke Anke Cukić

Naslovnica romana "Sva Teslina deca" Gorana Skrobonje
Naslovnica romana "Sva Teslina deca" Gorana Skrobonje

Na upravo završenom Beogradskom sajmu knjiga predstavljen je i upravo objavljeni novi roman Gorana Skrobonje "Sva Teslina deca", u izdanju jednog od najvećih srpskih nakladnika, beogradske Lagune, a u tom romanu jednu je simpatičnu epizodnu ulogu dobio i grad Pazin.

Goran Skrobonja je istarskoj književnoj publici poznat kao redoviti sudionik pazinskog Festivala fantastične književnosti i SF konvencije Istrakon, autor je više horor romana i zbirki priča, a u vlastitoj nakladničkoj kući Paladin objavljuje niz naslova znanstvenofantastičnog i srodnih žanrova.

Na pazinskom Međunarodnom susretu izdavača "Put u središte Evrope" Skrobonji je lani dodijeljena nagrada "Jure Grando", a koja uključuje i mjesec dana boravka u Kringi. Skrobonja je u Kringi boravio ovog proljeća, i tu je napisao veći dio romana "Sva Teslina deca", ubacivši u njega i nekoliko istarskih zanimljivosti s kojima se upoznao obilazeći književna poprišta Pazina i okolice.

Roman "Sva Teslina deca" oslanja se na prethodni Skrobonjin roman "Čovek koji je ubio Teslu", objavljen 2010. godine. U tom prvom romanu, koncipiranom u žanru alternativne povijesti, uz pojavu niza poznatih ličnosti, pratimo trilerski zaplet vezan uz drukčiji tok evropske povijesti u drugom desetljeću dvadesetog stoljeća u kojemu važnu ulogu ima poslovno i tehnološko carstvo Nikole Tesle, koji se nakon debakla u Americi nastanjuje u Beogradu.

Za razliku od prvog romana u kojemu je glavni lik Teslin asistent, u romanu "Sva Teslina deca" (čija radnja kronološki prethodi romanu "Čovek koji je ubio Teslu") glavna junakinja je srpska špijunka Anka Cukić, kojoj će povrh niza napetih avantura širom svijeta najveće iskušenje imati u zadatku da zaštiti Nikolu Teslu i Maxa Plancka, čiji sastanak žele spriječiti asasini brojnih tajnih službi svjetskih sila i mafije. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter