Pazinski osnovci obnovili školu u Ruandi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prošle školske godine provodenoj akciji prikupljanja pomoci za djecu Afrike pazinska OŠ Vladimira Nazora bila je medu najuspješnijima u Hrvatskoj, prikupivši u nizu humanitarnih akcija skoro 30.000 kuna.

Zato su u utorak u posjet pazinskim osnovcima i njihovim nastavnicima došle, i urucile im priznanje za uspjeh u ovoj akciji, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidovic, koordinatorica projekta "Škole za Afriku" Marijana Šalinovic te UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vucic.

Gošcama iz hrvatskog ureda UNICEF-a predstavljen je projekt prikupljanja pomoci za djecu Afrike koji se u pazinskoj školi provodio veci dio prošle školske godine, a poceo je predavanjima i radionicama na kojima su djeca upoznavana s africkom kulturom i nacinom života.

Nakon što su spoznala za koga zapravo prikupljaju pomoc, uslijedili su deseci humanitarnih akcija, od humanitarnih priredbi, izložbi i sportskih susreta do radionica izrade cestitki, blagdanskih poklona ili kolaca koji su se kasnije prodavali.

Akcija se provodila i u maticnoj pazinskoj i u svim podrucnim školama, uz sudjelovanje doista velikog broja djece i njihovih ucitelja. Naposljetku, kad se sve zbrojilo, iz Pazina je u hrvatski UNICEF, a zatim u Afriku zajedno s prilozima prikupljenim po cijeloj zemlji, upuceno tocno 29.952,33 kune.

"Ucinili ste veliku stvar i ova je pomoc djeci u Africi itekako dragocjena jer tamo nema gotovo nicega. Malo djece u Africi uopce ide u školu, a oni koji imaju tu srecu, idu u škole napravljene od blata i kamena, bez struje i vode, bez ikakve školske opreme, cak nemaju ni klupa nego sjede na zemlji", pripovijedala je Maja Vucic o dojmovima s vlastitog putovanja u Afriku u svojstvu UNICEF-ove ambasadorice.

"Neka vam bude malo jasnije koliko ste veliku stvar napravili kroz ovaj podatak: u Africi se cijela nova škola, od temelja do krova sa svom opremom, može izgraditi za 50.000 kuna, a vi ste dakle sakupili dovoljno novca za temeljitu obnovu i opremanje jedne od brojnih tamošnjih škola koje su u vrlo lošem stanju", dodala je Vucic, a predstojnica Lora Vidovic istaknula je da vrijednost ove akcije nije samo u konkretnoj pomoci, vec i u odgoju djece za solidarnost i brigu o drugima, što je jedna od najvecih humanih vrijednosti.

Hrvatski UNICEF je u zadnje dvije godine prikupljao novac za obnovu i opremanje škola u Ruandi, pa je tamo otišao i novac sakupljen u pazinskoj školi, a od ove školske godine pokrenuo je novu akciju prikupljanja pomoci za škole u Etiopiji.

U nju ce se sigurno ukljuciti i pazinski osnovci jer, kako je istaknuo ravnatelj škole Stanko Družeta primajuci UNICEF-ovu zahvalnicu, ona nije samo priznanje za vec provedenu akciju, vec i poticaj za brojne slicne u buducnosti.


Podijeli: Facebook Twiter