Pazinski "Nazor" bez arhitektonskih barijera

Gracijano Turčinović prvi je isprobao rampu (M. RIMANIĆ)
Gracijano Turčinović prvi je isprobao rampu (M. RIMANIĆ)

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina dobila je električnu platformu za prijevoz osoba s invaliditetom u dijelu zgrade razredne nastave.

Izgradnjom rampe za pristup ulazu u školu 2011. godine i sada platformom koja, montirana uz rukohvat stepeništa, omogućuje osobama s invaliditetom pristup na oba kata, pazinska je škola u potpunosti postala zgrada bez arhitektonskih barijera, rekla je Zdenka Turkalj Čohilj, ravnateljica škole.

- Platformom je učenicima s oštećenjima motorike omogućeno nesmetano uključivanje u odgojno-obrazovni proces, a roditeljima i drugim osobama s takvim poteškoćama kretanje po školi. Temeljna prava definirana Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom sada su u potpunosti ostvarena i u našoj školi, rekla je Turkalj Čohilj i dodala da se na ovaj način svima pružaju jednake mogućnosti, ali i aktivno uključivanje djece s teškoćama u razvoju u rad i druge aktivnosti škole.

Zahvalila je Gradu Pazinu, Agenciji za odgoj i obrazovanje, ministarstvima znanosti, obrazovanja i sporta, te obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao i pazinskom Društvu tjelesnih invalida na pomoći i suradnji u realizaciji ove investicije.

Platformu je otvorio Gracijano Turčinović, predsjednik DTI-ja, koji se uz asistenciju Ane Juričić, školske defektologinje, odvezao na drugi kat.

Gradonačelnik Renato Krulčić naveo je da je i ova električna platforma još jedan pomak u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Pazinu. Troškovi ugradnje platforme iznose 163 tisuće kuna, a zajednički su ih snosili Ministarstvo znanosti i sporta, Grad i OŠ Vladimira Nazora.

- U izradi je i projektna dokumentacija za prilagodbu pristupa osobama s invaliditetom i u dijelu školske zgrade namijenjenom predmetnoj nastavi, zaključio je Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter