Pazinski memorijal okupio eminentne stručnjake

Pazinski memorijal (A. DAGOSTIN)
Pazinski memorijal (A. DAGOSTIN)

Tradicionalni znanstveni skup Pazinski memorijal održan je 39. put u maloj koncertnoj dvorani Spomen doma, a izlagalo je čak 19 istarskih stručnjaka i znanstvenika.

Tema "Istaknute ličnosti iz života Istre u 20. stoljeću" iznijela je na svjetlo dana nekoliko znamenitih istarskih ličnosti koje su, prema mišljenju predavača, nedovoljno poznate akademskoj zajednici i javnosti ili su pak, namjerno ili slučajno, marginalizirane u istarskoj historiografiji.

Jedan je odbačeni istarski prvoborac, drugi politički disident svjetskog glasa, a treći blaženik koji nije doživio beatifikaciju. Najogorčeniji govornik bio je pretposljednji na skupu, Danilo Cerovac, koji je ustvrdio da je jedan od organizatora istarskog narodnooslobodilačkog ustanka Antun Cerovac-Tonić u poraću proglašen narodnim neprijateljem te kao takav ostao minoriziran do današnjih dana, a s njime djelomice i NOB Buzeštine. Predložio je stoga da se organizira znanstveni simpozij kojim bi se odužili tom "narodnjaku, prvoborcu, bardu i legendi Istre".

O suosnivaču Komunističke partije Jugoslavije, a kasnijem komunističkom disidentu svjetskog glasa Anti Ciligi govorio je Ninoslav Mogorović naglasivši da Ciliga "nije bio intelektualac koji reproducira, već producira" te autor je međuratnog bestselera "U zemlji velike laži" koji govori o stanju u Sovjetskom Savezu. Riječ je o vrlo zanimljivoj ličnosti bogate biografije, svojevrsnom enfant terribleu komunizma, koji je ostao nedovoljno poznat široj javnosti.

- Mnogo bi važnije za današnje mlade bilo da se svecem proglasi Egidije Bulešić nego Alojzije Stepinac ili Miroslav Bulešić, jer oni su ipak živjeli pod mantijom, a on među prostitucijom, zaključio je Marijan Jelenić govoreći o ovom pulskom kandidatu za sveca kojeg je papa Ivan Pavao II. 1988. godine proglasio časnim slugom Božjim.

U povodu 70. obljetnice sjedinjenja Istre s maticom domovinom obljetnička su bila izlaganja Lucijana Mohorovića o Šimi Balenu, Miljenko Benčić je predstavio Joakima Rakovca i rujanske događaje, a Nevio Šetić izlagao je o Antunu Cerovcu.

Skup je organizirala pazinska Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE .


Podijeli: Facebook Twiter