Pazinski kvart opasnog življenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje najstarije pazinske cetvrti dobro opisuje stih "Buraj, stari dio grada, visoko, a tako blizu dna", kako je pjevao nekoc popularni pazinski rock bend Vokal u gipsu. Premda se i u tom dijelu grada u posljednje vrijeme obnovilo dosta procelja i kuca, opci dojam Buraja je sumoran jer i dalje prevladavaju neodržavane zgrade od kojih su pojedine opasne zbog urušavanja.

Na jednu takvu koja se nalazi na Hrvatskom trgu upozorio nas je obližnji stanar Ilija Curic. U derutnoj kuci koja je desetljecima napuštena srušena je medukatna konstrukcija, a dijelom i krov koji ce se vjerojatno kompletno stropoštati kada se uruši u posljednje vrijeme nagnuti dimnjak. Opasnost prijeti od pada dijelova krovne konstrukcije. Uz to, stara se kuca nalazi u blizini djecjeg igrališta. Curic kaže da se nekoliko puta obratio gradskom komunalnom odjelu s prijedlogom da se kuca ukloni, ali zasad ništa od toga. U istom su mu odjelu kazali da kuca ima cak dvadesetak suvlasnika, uglavnom iseljenika.

U susjednoj Ulici istarskih glagoljaša jedna se zgrada uklopljena u niz vec potpuno urušila, ostali su samo vanjski zidovi. Vlasnik je stariji istarski emigrant koji živi u Australiji, a koji je za posljednjeg boravka u Pazinu prije nekoliko godina kazao da nije zainteresiran za zgradu.

Komunalni procelnik Daniel Maurovic kazao je da komunalni odjel mora rješavati stanje napuštenih kuca opasnih zbog moguceg urušavanja. "Grad Pazin bi morao osmisliti kompletnu strategiju što uciniti s napuštenim objektima u starom dijelu grada koji je konzervatorski zašticen kao povijesna cjelina", kaže on.

Možda bi se mogli povesti za buzetskim primjerom, gdje su ne tako davno u starogradskoj jezgri obnovili ruševnu stambenu kucu i u njoj smjestili stanove za mlade obitelji. Buzetski dogradonacelnik Siniša Žulic kaže da su uložili otprilike tisucu eura po kvadratu, a stanove prodali za pedeset eura manje, što nije nikakav gubitak s obzirom na to da su spasili ambijentalno vrijednu kucu iz 18. stoljeca te pomogli mladim obiteljima. 


Podijeli: Facebook Twiter