Pazinski krov ponovo postao slap

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilne kiše vratile su ljepotu Pazinskom krovu, slapu na Pazincici, neposredno prije meandara kojima ova istarska ponornica u Pazinskoj jami završava u podzemlju. Pazinski krov tako ovih dana nimalo ne zaostaje za daleko poznatijim Zareckim krovom.

Potonji ima srece što se i u najsušim razdobljima preko njega barem cijedi voda, pa tako cijele godine može biti slap. Pazinski krov, nekoliko kilometara nizvodno, cim stanu kiše, ostaje bez vode.

Jedni smatraju da su za to krivi poljoprivrednici koji su na nekoliko mjesta podigli brane i akumulacije u kojima skupljaju vodu za polijevanje svojih njiva. Time su navodno prekinuli vodeni tok. Drugi pak misle da se voda nakon oborina pocne gubiti u virovima, pukotinama u koritu Pazincice.

Nekada su, govori se, mlinari s Pazincice, zapunjavali virove kako bi voda uspijevala teci do njihovih mlinskih kola. Mlinara i njihovih mlinova na Pazincici odavno nema, a kupališta od Grande do Pazinskog krova ljeti redovito presuše.

Stoga je kišno razdoblje koje je Pazincicu pretvorilo u pravu rijeku, a njene "krovove" u vodopade dobro vrijeme za sjecanja, ali i uživanje u ljepotama naše krške rijeke ponornice. Tko zna kada ce se nebo opet pobrinuti za to da Pazinski krov opet postane vodopad. Buduci da je veci dio godine tek velika rupa u stjenovitom koritu.


Podijeli: Facebook Twiter