Pazinski Kaštel posjetilo 20% više gostiju

Turisti u pazinskom Kaštelu (M. RIMANIĆ)
Turisti u pazinskom Kaštelu (M. RIMANIĆ)

Najvažnije pazinsko turističko odredište, Kaštel, proteklog je srpnja posjetilo tri tisuće turista, što je 20 posto više nego lani u istom razdoblju, kaže Denis Visintin, direktor Muzeja grada Pazina, koji, uz Etnografski muzej Istre, djeluje u Kaštelu. Osim izložbenim prostorima u Kaštelu, Muzej grada Pazina upravlja i pješačkom stazom kroz Pazinsku jamu. Visintin dodaje da i ove godine Jamu posjećuje veliki broj turista, a nerijetki koriste i zip-line preko Pazinske jame. Stoga nije rijetka turistička ruta koja obuhvaća posjet Kaštelu, šetnju kroz Jamu do hotela Lovac i povratak zip-lineom u Kaštel.

Gosti su, kaže Visintin, oduševljeni Kaštelom, a mnogi su zatečeni njegovim izgledom i veličinom. Najveći ih broj dolazi individualno, a nerijetko ih u sklopu izleta po Istri u Pazin dovode agencije iz Poreča, Rovinja i Opatije. Neke agencije nude samo posjet Kaštelu, a neke i šetnju kroz Pazinsku jamu. Prema posebnom dogovoru sa speleolozima, uz njihovo stručno vodstvo, organiziraju se i posjete podzemlju Pazinske jame.

- Uzme li se sve to u obzir, Kaštel i Pazinska jama predstavljaju odredište koje svake godine posjećuje sve veći broj turista, kaže Visintin. Muzej je ove sezone po turističkim punktovima diljem Istre i Kvarnera podijelio nekoliko tisuća letaka. Uz to, Pazin se preko interneta reklamira u zemljama Beneluksa, iz kojih u Kaštel dolazi sve veći broj posjetitelja.

U Francuskoj je Pazin već poznat kao grad Julesa Vernea, pa mnogi Francuzi i zbog toga dolaze u Pazin, da vide poprište događanja iz Verneova romana "Mathias Sandorf". Pozitivni su rezultati Istra inspirita, koji na izvornoj lokaciji, prema tekstu Julesa Vernea, uprizoruje bijeg urotnika Mathiasa Sandorfa iz Kaštela u Pazinsku jamu.

U posljednje je vrijeme sve više zanimanja za vjenčanja u Kaštelu, ali i velikih druženja u sklopu team buildinga inozemnih tvrtki. Nažalost, veliki nedostatak potpunijoj ponudi Kaštela je taj što ni ove sezone nije proradio restoran. Prvi čovjek Muzeja grada Pazina vjeruje da će, kada se otvori restoran, Kaštel posjećivati još veći broj gostiju.

Zapaženu ulogu ima i sudjelovanje Pazina u europskom projektu "Archeo.S", zahvaljujući kojem se izvedeni neki radovi u Kaštelu, a održan je i iznimno uspješan TradeInEtno festival.

- U Italiji su, zahvaljujući "Archeo.S" projektu, Pazin i Kaštel pobudili veliko zanimanje, stoga se može očekivati bogatija kulturna suradnja talijanskih umjetnika s nama, dodaje Visintin. No, treba se približiti i drugim turističkim tržištima, a jedno od njih je svakako rusko. Ove godine pazinski je muzej posjetio veliki broj Rusa.

Lanjske je turističke sezone, od travnja do listopada, Kaštel posjetilo 16 tisuća, a Pazinsku jamu 7.800 posjetitelja. Visintin vjeruje da će ova sezona biti uspješnija od lanjske, a uz neke poduzetničke aktivnosti Kaštel bi, kao glavno odredište turista koji posjećuju Pazin, mogao postati vrhunska turistička atrakcija u središnjoj Istri. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter