Pazinski Kamen povecao place i broj radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Informacija da je neka tvrtka podigla place radnicima, povecala broj zaposlenih i produžila radni tjedan s pet na šest dana uvodenjem radne subote zvuci nestvarno u vrijeme kad gotovo sve istarske pa i hrvatske tvrtke najavljuju donošenje drugacijih odluka. To je stvarnost koja se dogodila u pazinskom Kamenu.

Saznali smo to od direktora Karmela Krebela, koji je pojasnio da su place povecali za cetiri posto, a u pazinskoj pilani zaposlili sedam novih radnika cime se ukupan broj povecao na 356 i sve to kako bi se nosili s povecanom potražnjom na svjetskom tržištu. Veli da su u inozemstvu zabilježili rast gospodarskih aktivnosti, ali su zadržali ranije postignute prihode od izvoza, 61 milijuna kuna u prvom polugodištu, jer su snizili cijene za šest do sedam posto.

- U Kinu smo isporucili 200 kontejnera robe, uglavnom drobljeni kamen. U Madarsku vertikalne fasade, u Rusiji podove, a u Francusku i Luksemburg obloge za vanjske trgove. No, efekte inozemnog rasta smo potrošili doma gdje je poslovanje postalo tragicno zbog velikih problema s naplatom robe od privatnih poduzetnika koji od nas kupuju poluproizvode. Zbog inozemnog rasta i domaceg pada u prvom polugodištu smo zabilježili rast prihoda od svega jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupno smo prihodovali 92 milijuna kuna, veli Krebl te ogorceno zakljucuje da svugdje u svijetu nailaze na odobravanje osim doma. Njegova je percepcija da se u Istri svakodnevno susrecu s razmišljanjem "da se može i bez eksploatacije kamena".


Podijeli: Facebook Twiter