Pazinski invalidi prvi put u gradskoj vijećnici


U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima primio je predstavnike Društva tjelesnih invalida Pazin. Gracijano Turčinović, predsjednik Društva, rekao je da je za osobe s invaliditetom ovo jedinstven dan jer su prvi put, zahvaljujući elektromotornom pomagalu, u invalidskim kolicima imali priliku doći u gradsku vijećnicu. Predstavnici DTI-ja ukazali su na važnost obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i poštivanje Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te da u Pazinu ne bude prepreka za invaliditete. Poglavito onih koje sprečavaju dostupnost usluga i ulaska u određene javne prostore, zdravstvene ustanove, ali i problema vezanih za obrazovanje.

Gradonačelnik Krulčić odgovorio je da Grad podržava različite aktivnosti koje doprinose kvaliteti života osoba s invaliditetom, kao što je sufinanciranje asistenata u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, programa Dnevnog boravka i pomoći u kući u koji je uključeno 15 osoba s invaliditetom te aktivnosti koje provodi DTI i Klub za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama.

Svi su se složili da je veliki napredak postignut nabavkom specijaliziranog kombija za osobe s invaliditetom jer im je na taj način omogućeno uključivanje u svakodnevni život zajednice. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter