Pazinski IDS: Vatrogasci nemaju za gorivo

Vatrogasci imaju osigurane plaće, ali nemaju za gorivo (Milivoj MIJOŠEK)
Vatrogasci imaju osigurane plaće, ali nemaju za gorivo (Milivoj MIJOŠEK)

Do kraja kolovoza iz općina Tinjan i Karojba nisu uplatili niti kune za Područnu vatrogasnu zajednicu Pazina, iako su joj osnivači uz Grad Pazin i sve općine Pazinštine. O teškoj financijskoj situaciji govori i podatak da je čak jedan dan, kada srećom nije bilo požara, bila blokirana kartica pazinskih profesionalnih vatrogasaca.

Te su podatke i financijske probleme na konferenciji za novinare danas iznijeli Neven Rimanić, predsjednik, i Dano Červar, potpredsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine.

Za 2012. je u lokalnim proračunima planirano ukupno izdvajanje od 453 tisuće kuna, od čega je učešće Pazina 300 tisuća. Općine su planirale uplatiti od 135 tisuća (Gračišće) do 15 tisuća kuna (Tinjan). Do kraja kolovoza uplaćeno je 279 tisuća kuna, s tim da je Pazin uplatio 70 posto sredstava planiranih za cijelu godinu.

- Vatrogasci imaju osigurane plaće, ali nemaju za gorivo da bi mogli izaći na gašenje požara, veli Červar. Naime, s izdvajanjima iz državnog proračuna, od Hrvatskih šuma i osiguravajućih društava, nema problema, ali ima s onima lokalne samouprave. Červar ističe da su u Pazinu i nekim općinama svjesni značaja rada vatrogasaca za opće dobro, dok se drugi ponašaju, kako je rekao, vrlo loše.

Po Zakonu o vatrogastvu treba se iz lokalnih proračuna izdvajati od 3,5 do pet posto poreznih prihoda, što se u proračunu mora planirati. Po toj bi računici s 2,3 milijuna planiranih poreznih prihoda u ovoj godini Tinjan trebao izdvojiti za vatrogastvo 117.100 kuna, a oni su proračunom planirali 15 tisuća kuna. Lani su planirali 45 tisuća kuna, da bi to u rebalansu spustili na tisuću kuna, koliko je i uplaćeno.

Červar veli da se novac za vatrogastvo uglavnom uplati nakon posjeta inspektora zaštite od požara, koji može načelnika kazniti s pet tisuća, a općinu s deset tisuća kuna. I uz plaćanje takvih kazni u općini uštede jer su izdvajanja za vatrogastvo veća.

Zalaže se da inspektori osim nadzora i kažnjavanja osiguraju sredstava za funkcioniranje sustava. Trebali bi provjeriti koliko je novca u proračunu planirano, koje je ostvarenje proračuna i koliko je uplaćeno. Inspektor bi, po njemu, umjesto rješenja o kažnjavanju trebao donijeti rješenje da se uplati za vatrogastvo ono što je jedinica lokalne samouprave obavezna platiti. "Jedino će tako vatrogastvo moći funkcionirati", uvjeren je Červar. (Selvina BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter