Pazinski HDZ: Vuk samo čeka da zaskoči

Mario Bratulić, Stjepan Gabrić I Ivan Bubić (A. DAGOSTIN)
Mario Bratulić, Stjepan Gabrić I Ivan Bubić (A. DAGOSTIN)

- Inicijativa za izmještanje županijskog središta iz Pazina u Pulu, koju je pokrenuo zastupnik Valter Boljunčuć, bila je inicijativa IDS-a, a njeno jučerašnje zaustavljanje isključivo je pragmatične prirode. Figurativno rečeno, vuk se samo primirio i čeka bolji trenutak da zaskoči, kazao je povjerenik županijske organizacije HDZ-a Ivan Bubić na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu.

- Umjesto oduzimanja statusa sjedišta, potrebno je uložiti dodatne napore da Pazin postane istinsko administrativno i upravno središte te da mu se vrate i neke službe koje su danas dislocirane u Rijeku, kazao je Bubić i dodao da IDS na nacionalnom nivou zastupa decentralizaciju, a na županijskom sprovodi centralizaciju. Čudi ga suradnja IDS-a sa SDP-om s obzirom na planove o novom regionalnom preustroju države. "IDS će imati našu podršku u svakoj inicijativi koja će voditi očuvanju regionalnog ustroja Istarske županije", nastavio je Bubić. Dodao je da se u to ne uklapa inicijativa za izmjenu sjedišta koja ne vodi k cjelovitom i ravnomjernom gospodarskom, političkom i upravnom razvoju Istarske županije. Podsjetio je da je odlukom Sabora 1993. godine i zalaganjem prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Istra dobila županiju, a Pazin sjedište što i zaslužuje zbog povijesnih, političkih, zemljopisnih i gospodarskih razloga.

- Ako bude trebalo, tražit ćemo od HDZ-ovih saborskih zastupnika da ne podrže ovu inicijativu koja nema ni logike, ni opravdanja ni smisla, kazao je Stjepan Gabrić naglasivši da je istarski HDZ jedinstven po tom pitanju za razliku od IDS-a. "Pazin je, bio je i bit će županijsko središte", poručio je na kraju istaknuvši da unutrašnja Istra gospodarski i demografski odumire za razliku od priobalja. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter