Pazinski gimnazijalci najbolji u Istri

Istarski gimnazijalci bolje stoje s matematikom nego s hrvatskim jezikom (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Istarski gimnazijalci bolje stoje s matematikom nego s hrvatskim jezikom (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Učenici Pazinskog kolegija-Klasične gimnazije Pazin postigli su najbolje prosječne rezultate od svih istarskih srednjoškolaca na prošlogodišnjim testovima na državnoj maturi. Te je podatke za tri obavezna predmeta (matematiku, hrvatski i engleski jezik) jučer objavio jedan nacionalni dnevni list.

Iza pazinskih učenika plasirali su se oni pulske Gimnazije, a među 74 najbolje srednje škole u Hrvatskoj nema niti jedne druge iz Istre u A razini. Pazinski učenici sedmi su u Hrvatskoj po prosječnom znanju engleskog jezika Najbolju postotnu riješenost postigli su polaznici XVI. zagrebačke Gimnazije s rezultatom od 81,2, Pazinjani su ostvarili 77,1, a Puljani 75,6.

U znanju hrvatskog jezika i matematike istarski srednjoškolci postigli su lošije rezultate. Pazinjani su 17. u Hrvatskoj po prosječnom znanju matematike, a Puljani 28. U hrvatskom jeziku pazinski gimnazijalci su 46., a pulski 54.

U B razini, u kojoj je tražena niža razina znanja, najbolje u Istri su pulske srednje škole: ekonomska i turističko-ugostiteljsko-trgovačka. U znanju engleskog jezika istarski srednjoškolci ponovno bilježe bolje rezultate od ostalih predmeta. Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu peti su najbolji u Hrvatskoj u znanju engleskog jezika, 24. u hrvatskom jeziku i 25. u matematici. Polaznici Ekonomske škole su 14. u Hrvatskoj u znanju engleskog jezika, 19. u hrvatskom jeziku i 15. u matematici. (P. GREGOROVIĆ)
 

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter