Pazinski frizer zaslužio priznanje "Zlatne ruke"

(Paulo GREGOROVIĆ)
(Paulo GREGOROVIĆ)

Na svečanosti u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore i 20 godina obnovljenog rada ove institucije podijeljene su "Zlatne ruke", najviša priznanja Komore. Među najzaslužnijim obrtnicima za dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva ove su godine i dvojica Istrana, a jedan od njih je Atilio Šujević iz Pazina, dobitnik statue i povelje Zlatne ruke.

Posjetili smo ga na njegovu radnom mjestu, u frizerskom obrtu "Atilio" gdje sve odaje na neka prošla vremena. Na prvi pogled kao da ste ušli u pazinsku inačicu brijačnice iz TV-serije "Velo misto", gdje ulogu meštra drži Atilio Šujević.

On je pravi meštar od zanata i nije umoran ni nakon 49 godina druženja sa škarama i češljevima. Njegov mladolik izgled, maniri iz dobrih starih vremena i dosjetke kojima očarava ostavljaju upečatljiv dojam i ne otkrivaju da je zapravo riječ o čovjeku koji će uskoro navršiti 65 godina i steći uvjete za punu mirovinu. Kaže da o mirovini razmišlja, ali se za sada ne povlači te da će sve ovisiti o zdravlju.

- Kolegice mi ne daju da ih napustim, dobacuje u šali.

Pitamo ga što mu znači priznanje Obrtničke komore, je li to kruna njegove karijere.

- Za mene je to jako velika čast. Lijepo se naći na pozornici na kojoj vam predsjednik Republike dodjeljuje priznanje "Zlatne ruke". To je lijepo iskustvo. Rijetki su oni koji to postignu, taj vrhunac, kaže Šujević i prisjeća se početaka karijere i kako se našao u frizerskom zanatu: "Po završetku osnovne škole učenici koji su imali bogate roditelje upisivali su gimnaziju, a mi iz siromašnijih porodica morali smo se opredijeliti. Ili poj delat ili učiti zanat. Ja sam odabrao zanat. Primljen sam u srednju školu za kamenoklesara na Braču.

Međutim, morao sam odustati zadnji dan na inzistiranje roditelja koji su bili stari i tražili da ne odem iz Pazina jer je u to vrijeme Brač bio jako daleko. Tako sam se s 15 godina počeo školovati za muškog frizera. I nisam bio jedini. Sa mnom je učio i Anton Močibob iz Buzeta koji je prije tri godine otišao u mirovinu zbog zdravstvenih problema. Sada sam jedini frizer iz svoje generacije u Istri". (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter