Pazinski etnolozi na konferenciji u Namibiji

Etnolozi iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević i Mario Buletić (D. ŠIŠOVIĆ)
Etnolozi iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević i Mario Buletić (D. ŠIŠOVIĆ)

Etnolozi iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre - ravnateljica Lidija Nikočević i kustos Mario Buletić - sudjelovali su kao jedini hrvatski predstavnici u radu godišnje konferencije Međunarodnog odbora za etnografske muzeje (ICME) u glavnom gradu Namibije, Windho
ICME je stalni odbor Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), stručne organizacije koja okuplja muzejske ustanove iz cijelog svijeta.

Tema konferencije u Windhoeku bila je "Komercijalizacija kulture". Kroz tridesetak izlaganja stručnjaka iz cijelog svijeta predstavljen je, a zatim i raspravljen aktualni problem ove struke: kako interpretirati lokalnu baštinu u turističke svrhe, a da ona bude autentična.

U svom izlaganju naslovljenom "Idealno istarsko selo: zamišljena ruralna prošlost" Lidija Nikočević govorila je o agroturizmu u Istri kao o turističkom mediju kojim se obnavlja već izumrli ruralni način života u istarskim selima, rekonstrukcijama imanja opremom, rekvizitima, pa čak i stokom, koji više ne služe primarnoj svrsi privređivanja, već za pokazivanje turistima.

Time se, smatra ona, stvara i nudi "uprizorena, pročišćena slika ruralne Istre" kakva je nekad bila, ali kakva danas više ne postoji. Mario Buletić nastupio je na konferenciji u Windhoeku s izlaganjem "Posredovanje kulture u svakodnevnom životu", u kojem je kroz primjere suradnje Etnografskog muzeja Istre i nositelja istarske tradicijske glazbene baštine istaknuo potrebu suradnje muzejskih stručnjaka s okruženjem kako bi se tradicija sagledavala i po potrebi uz stručnu pomoć usmjeravala kao živi proces, a ne samo prikazivala kao "zamrznuta baština u prostoru i vremenu".

Dogodine će se godišnja konferencija ICME-a održati u Rio de Janeiru, a 2014. će joj domaćin biti Hrvatska, čemu bi i Istra trebala dati svoj doprinos, najavila je Lidija Nikočević. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter