Pazinski dani meda - najslađi dani u Istri


Lipov med Daria Vežnavera proglašen je najboljim na 8. Danima meda održanim ovaj vikend u Pazinu. Njegov je med s 19,60 bodova ponio i titulu šampiona ovogodišnjih Dana meda.

Na 17. ocjenjivanju meda Istarske županije bilo je 13 uzoraka, a nakon provedenih analiza povjerenstvo u sastavu dr. sc. Nikola Kezić, Lidija Svečnjak, Saša Prđun i dr. sc. Dragan Bubalo dodijelilo je šest zlatnih, pet srebrnih i dva brončana odličja. Zlatom su se okitili Dario Vežnaver, Eđidio Benčić, Boris Hrvatin, Guido Gržetić, Arduino Bubola i Goran Gržetić. Srebrna odličja dobili su Darko Koren, Josip Banko, Darko Močibob, Lučano Melon i Vinko Dantinjana, a brončana Biserka Benazić i Damir Grgorović. Na ocjenjivanju je bilo po pet uzoraka cvjetnog i bagremovog meda, dva uzorka meda od medljikovca i jedan med od lipa.

Prije dodjele nagrada Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara "Lipa" iz Pazina, glavnog organizatora Dana meda, naglasio je da je lanjska godina za pčelare bila najlošija u posljednjih 10 godina. Nepovoljne vremenske prilike uvelike su utjecale na količine meda, a to je i glavni uzrok što se na ocjenjivanju našlo malo uzoraka. Unatoč tomu istarski su pčelari pokazali da i u ovakvim okolnostima mogu proizvesti odličan med.

Nagrađenim pčelarila obratio se i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zadovoljan što su Dani meda u Pazinu postali prepoznatljiva specijalizirana manifestacija ovog dijela Evrope. Naime, u Pazinu su se u petak i subotu našli mnogi pčelari i proizvođači pčelarske opreme iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Srbije.

Svake se godine u povodu Dana meda raspisuju literarni i likovni natječaji za učenike osnovnih škola. Najuspješniji likovni rad u kategoriji učenika nižih razreda naslikao je Filip Težak iz Potpićna, u kategoriji viših razreda Valentina Bokan iz Pule, a pohvale su dobili Matija Franjković iz Umaga i Nina Matošević iz Kanfanara. Među mladim literatima nižih razreda najbolja je bila Lina Putinja iz Pazina, a viših razreda Kasia Miljavac iz Pule. Pohvale za literarne radove dobile su Martina Defar iz Pazina i Matea Cvitko iz Karojbe.

Ovogodišnji dani meda održani su pod visokim pokroviteljstvom predsjednik RH dr. Ive Josipovića koji je u petak i otvorio manifestaciju. Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama na 8. Danima meda sudjelovao je 60-tak pčelara uglavnom iz Istre i drugih krajeva Hrvatske.

Za djecu i njihove roditelje ovi najslađi dani u Istri primamljivi su zbog toga što se "Pazinskom mednom žlicom" za samo 15 kuna do mile volje mogu nauživati mnogih vrsta meda i raznih slastica na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Dani meda u Pazinu izrasli su u manifestaciju koju stručnjaci, pčelari i proizvođači pčelarske opreme u ovom dijelu Evrope više ne mogu zaobići. Tomu najbolje svjedoči sve veće zanimanje izlagača ali i posjetitelja. (Zapisao i snimio M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter