Pazinski antifašisti: Tihi nalet desnice prijeti Hrvatskoj


Udruga antifašista Pazina sjednicom Skupštine obilježila je Dan antifašističke borbe, na kojoj je Milan Antolović, predsjednik pazinskih antifašista oštro osudio nedavna događanja u Hrvatskoj koja je nazvao "tihim naletom desnice".

Na to, nažalost, nije imuna ni Istra, pa je u tom kontekstu izdvojio kukasti križ koji se nedavno pojavio na spomen ploči poginulim borcima i žrtvama fašizma na pulskim Giardinima. Antolović je uz podršku članova Skupštine UAP-a pozvao institucije pravne države da otkriju i sankcioniraju počinitelje. Nažalost, čini se kako počinitelji takvih djela imaju prešutno odobrenje institucija koje bi trebale štiti pravni poredak i javni red i mir, a to u budućnosti, ako takve pojeve izmaknu kontroli, može imati teške i neugodne posljedice za Hrvatsku, ali i njene građane.

Prihvaćen je prijedlog Josipa Šiklića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine, da njihova udruga i antifašisti imenuju zajedničku skupinu koja će osmisliti suradnju dvaju udruga i zajednički obilježavati spomen na važne datume iz Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata. Prihvaćena je informacija da pokojnog Miljenka Benčića u Odboru za imenovanje ulica, trgova i naselja Grada Pazina zamijeni Lidio Vretenar, a potaknuta je i zamisao da se o Benčiću, kao istaknutom antifašisti i zaslužnom gospodarstveniku objavi knjiga.

Članovi Udruge antifašista Pazina traže da spomenik Josipu Brozu Titu, poklon istaknute hrvatske umjetnice Milene Lah Pazinu trajno bude izložen u Spomen domu, na mjestu za koje je izrađen, a ne da se postavlja samo u posebnim prigodama.

Prije Skupštine antifašisti i predstavnici Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Renatom Krulčićem položili su vijenac na spomenik žrtvama fašizma u parku Narodnog ustanka. Nakon sjednice članovi Udruge antifašista Pazina priključili su se obilježavanju Dana Općine Cerovlje koja svoj dan slavi u spomen na Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj. (M. R.) 


Podijeli: Facebook Twiter