Pazinske odluke otvorile su put prema slobodi

Svečana sjednica pazinskog Gradskog vijeća u povodu obljetnice Pazinskih odluka iz rujna 1943. (Davor ŠIŠOVIĆ)
Svečana sjednica pazinskog Gradskog vijeća u povodu obljetnice Pazinskih odluka iz rujna 1943. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća uz nazočnost brojnih uzvanika u Pazinu je, u novouređenoj dvorani Istra u Spomen domu, svečano obilježena 71. obljetnica donošenja Pazinskih odluka od 13. rujna 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom zemljom.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić u prigodnom je obraćanju uzvanicima istaknuo da su se tim odlukama Istrani "jasno i nedvosmisleno svrstali na stranu pobjedničke antifašističke koalicije" u Drugom svjetskom ratu. Krulčić je podsjetio na povijest antifašističkog pokreta u Istri i prije početka Drugog svjetskog rata, te istaknuo kako je kapitulacija Italije 9. rujna 1943. iza koje je slijedilo oslobođenje skoro cijele Istre dala novi poticaj istarskim borcima, čiji je vrhunac bio u pozivu na ustanak naroda Istre proglasom od tog istog 13. rujna i u plebiscitarnoj odluci sveistarskog sabora o odcjepljenju od Italije i priključenju domovini Hrvatskoj od 25. rujna.

"Antifašizam i ravnopravnost su i danas odlike našeg kraja, što se dokazalo i u turbulentnim devedesetim godinama prošlog stoljeća tijekom osamostaljenja Hrvatske", zaključio je Krulčić, naglašujući kako grad Pazin vodi brigu o trajnom očuvanju uspomena na žrtve u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu.

Krulčić je zatim govorio o postignućima gradske uprave minulih mjeseci, ističući nedavno otvorenje novoizgrađene gradsko-školske sportske dvorane vrijedne 38 milijuna kuna, i nizu drugih komunalnih i infrastrukturnih investicija, a na kraju se zahvalio Istarskoj županiji što je u uređenje male koncertne dvorane Spomen doma, koja je sada dobila ime "dvorana Istra", uložila 300.000 kuna.

Uzvanicima su se obratili i predsjednik istarske Udruge antifašista Milan Antolović, rekavši da je "antifašizam u Istri počeo još 1918. godine te kulminirao u Pazinskim odlukama", i istarski župan Valter Flego izvijestivši da je večer prije u istom prostoru Skupština Istarske županije odlučila da se Grb Istarske županije dodijeli 43. istarskoj diviziji.

"Prisjećamo se slavne prošlosti iz rujna 1943. kada je Istarski sabor donio odluke o sjedinjenju s maticom i domovinom Hrvatskom, što je bilo plaćeno s mnogo ljudskih žrtava, ali pazinske odluke označile su budućnost Istre i otvorile put prema slobodi", rekao je također jučer u Pazinu župan Valter Flego. Pred početak svečane sjednice gradska delegacija položila je vijenac na spomen-ploču na zgradi današnjeg "donjeg" pazinskog vrtića u kojoj su 13. rujna 1943. godine donijete prve pazinske odluke o sjedinjenju Istre s domovinom i proglas kojim se narod Istre poziva na opći ustanak. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter