Pazinska umjetnica izlaže u Veneciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Instalacija 28-godišnje pazinske umjetnice Davorke Tumpic, "Nesanica", izabrana je izmedu gotovo 6 tisuca prijavljenih slika, skulptura i fotografija iz cijelog svijeta u uži izbor 180 finalista ciji su radovi prošlog vikenda izloženi u sklopu venecijanskog medunarodnog umjetnickog natjecaja "Premio Internazionale Arte Laguna 2009".

Tumpic, studentica 4. godine rijecke Akademije primijenjenih umjetnosti, jedina je izabrana hrvatska predstavnica u kategoriji skulptura cetvrte medunarodne izložbe. Umjetnicki su eksponati do 27. ožujka izloženi u venecijanskom Arsenalu u kojem se inace održava Venecijanski bijenale.



"Nesanica" je nastala 2009. kao studijski rad i sastoji se od 4 otiska siluete autoricina tijela, nastalih tijekom sna, na bijeloj plahti i jastucnici na kojima je nebrojeno puta napisano "Crtaj precizno tušem i perom", recenica koja je bila jedina preporuka, odnosno polazišna tocka završnog rada kolegija.

Time je Davorka ogranicenje zadatka pretocila u rad, odnosno "u doslovnu konceptualnu realizaciju… pri cemu se proces transfera realizira u znaku ambijentalne instalacije egzistencijalnih tragova proživljavanja tjeskobe u izvršavanju zadatka", kaže teoreticarka umjetnosti dr. sc. Sonja Briski Uzelac o njenom radu.

"Raster beskonacno mnogo puta ponovljene recenice u siluetama tijela koje se komešaju i preklapaju djeluje neposredno kao odraz mog nemirnog razmišljanja i propitivanja o radu", objašnjava autorica proces rada koji je, neovisno o interpretaciji, rezultirao vizualnoestetski dojmljivim eksponatom.



Doduše, tuš i pero iz zadatka zamijenila je crnim flomasterom da bi ispisivanje recenica bilo uopce moguce, odnosno da se tuš ne bi razlijevao.

Tumpic je završila pazinsku Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile, a diplomirala razrednu nastavu na Uciteljskom fakultetu u Rijeci 2005. Krace je vrijeme radila kao uciteljica likovne kulture, nakon cega se odlucila na nastavak studiranja. Prošle je godine bila finalistica akcije "Top stipendija za top studente", a redovno sudjeluje na likovnim izložbama i natjecajima.

- Ne zanosim se mislima da cu živjeti od umjetnosti, kaže Davorka koja se zato planira okrenuti grafickom dizajnu, a nije iskljucila ni uciteljski poziv. Ipak, kaže da ce stvaralacka umjetnost biti uvijek tu negdje, usput.


Podijeli: Facebook Twiter