Pazinska medena priča u čokoladnoj pločici

Alison Merlić, Sanja Kantaruti, Ranko Anđelimni i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)
Alison Merlić, Sanja Kantaruti, Ranko Anđelimni i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)

Posljednjeg vikenda u veljači održat će se 12. Dani meda, a kao uvertiru u ovaj najznačajniji gospodarski događaj u Pazinu, Turistička zajednica središnje Istre, Grad Pazin i Općina Cerovlje organiziraju prve Dane mednih delicija, izvijestila je na konferenciji za novinare Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre.

Osim toga posjetitelji dana meda moći će uživati u pčelarskom gastro showu, na kojem će se na kušanje nuditi jela u kojima je med jedan od važnijih sastojaka. Ponudit će medene čarolije od boškarina u woku i slatko u mižolu, ali i razna druga jela obogaćena pčelinjim proizvodima koja će pripremati učenici i profesori Turističko ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča i Srednje škole Mate Blažine iz Labina.

Meni 120 kuna

Dani mednih delicija središnje Istre će se, kako je izvijestila Alison Merlić iz pazinskog Udruženja obrtnika održavat od 17. do 28. veljače i to u šest objekata na Pazinštini: u pizzeriji Peperone u Pazinu, Drugom peronu u Cerovlju, konobama Vela vrata u Bermu i Marino u Gračišću, te agroturizmima Stara štala u Borutu i Ograde u Katunu Lindarskom. U ovim će se objektima u više sljedova po promotivnoj cijeni od 120 kuna nuditi delicije autohtone kuhinje obogaćene pčelinjim proizvodima. Stoga Merlić upućuje poziv na kušanje ove inovativne gastronomske ponude, jer med nije samo ljekovita namirnica, već i namirnica koja se može koristiti u kulinarstvu pa i u pripremi tradicijskih jela.

Namjera Dana mednih delicija središnje Istre je i približavanje upotrebe meda u svakodnevnoj prehrani, kaže Ranko Anđelini iz Udruge pčelara Lipa iz Pazina, glavnog organizatora Dan meda u Pazinu. Uz to radi se o nadogradnji projekta Dana meda kojima je ovime, kao već poznatoj manifestaciji, dodana nova vrijednost.

- Ideja oko upotrebe pčelinih proizvoda u sklopu Dana meda vuče se već neko vrijeme, a sada su napokon med i drugi pčelinji proizvodi prezentirani na jedan drugačiji način, rekao je Anđelini dodajući kako je to po njegovom mišljenju jedan kvalitetan projekt, koji pčelarima nameće zadaću da se upoznaju s korištenjem meda u gastronomiji i da potom o tomu educiraju svoje potrošače. Anđelini podsjeća kako su ljudi, kada su počeli koristiti med to činili ponajprije zbog prehrane, a tek su poslije na temelju raznih iskustava spoznali njegova ljekovita svojstva. Stoga smatra kako će ovaj projekt potaći naše pčelare da prošire svoju ponudu, ali i da nauče kako se med i ostali pčelinji proizvodi mogu koristiti u tradicijskoj gastronomiji.

Čokolada s medom

Ranka Šepić, savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Grada Pazinu predstavila je "Pazinsku mednu priču", zapravo tamnu čokoladu s medom, propolisom i matičnom mliječi. Ova će čokolada biti promovirana na Danima meda u Pazinu, a jedan je od koraka približavanja upotrebe meda svakodnevnoj prehrani. "Med je daleko više od onoga što se stavlja u čaj, kada smo bolesni", kaže Šepić. Dodajući kako se med i drugi pčelinji proizvodi na razne načine, pa i putem čokolade mogu koristiti u svakodnevnoj prehrani. Ova je čokolada visokokvalitetni proizvod VR ChocoArta iz Pule, a moći će se nabavit na Danima meda, poručila je Šepić. Na novinarsko pitanje hoće li se i nakon toga moći nabaviti u slobodnoj prodaji Šepić, za sada ne može odgovoriti, ali u svakom slučaju radi se o doista vrijednom nastojanju promocije istarskih pčelinjih proizvoda već poznatih po svojoj kvaliteti. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter