Pazinska lihvarica pobjegla u Meksiko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni igraci kreditnih prevara oko 200 gradana, koje je prije dva dana prekinuo USKOK uhicenjem 18 osoba diljem Hrvatske, davno su pobjegli u inozemstvo. Uhiceni su mahom službenici iz kreditnih ureda.

Prvi medu osumnjicenicima je slovenski državljanin Marko Romanic koji godinama živi u inozemstvu. Trenutno je u Meksiku gdje mu se pridružila i djevojka Andreja Škalic iz Pazina koja je sa svojim trgovackim društvom Ekonomska analiza žarila i palila po Istri i Primorju.

U zemljišnim knjigama njeno trgovacko društvo je vlasnik desetaka nekretnina. Mnoge je uspjela prodati, a prije izvjesnog vremena na sve stanove i kuce u njenom vlasništvu stavljena je zabilježba o zabrani otudenja.

Ideja o kreditima potjece iz Celja gdje je Romanic s dvojicom kolega studenata, Danijelom Kociperom, odnosno Danielom Coolom Starom i Alekom Gradišnikom, odnosno Alexom Lokleyem (promijenili su imena u SAD-u, op.a.) poceo biznis.

Prema izjavi celjskog tužitelja Ivana Žaberca, protiv te trojice napisano je 11 optužnica, odnosno optužnih prijedloga. Domogli su se više od tri milijuna eura. Pobjegli su u SAD gdje su nastavili s istom rabotom, ali im je u Los Angelesu zabranjen rad.

Zabranjen im je rad i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj cak i nakon akcije USKOK-a rade. I danas možete nazvati broj Kreditnog ureda iz oglasnika! Ured je na Jadranskom trgu u Rijeci i primit ce vas ljubazna službenica i odobriti zajam!

U centru Pazina pak u Ulici Matka Brajše Rašana 10 nalazi se poslovni prostor poduzeca Morski leut i Ekonomske analize, u istom ulazu. Jucer su vrata bila zakljucana. Djelatnica iz obližnje radnje rekla nam je da je u cetvrtak, kada je uhicen Rijecanin Dario Mitrovic, bilo puno policije. Policajci su obavili i pretragu poslovnih prostora Morskog leuta i Ekonomske analize.

Kazala nam je da je Morski leut otvorio svoju podružnicu prošle godine u rujnu ili listopadu.


Podijeli: Facebook Twiter