Pazinska koalicija puca na ravnateljici Učilišta?

Renato Kalac, Stjepan Gabrić, Toni Erdfeld i Tomislav Čubrić (M. RIMANIĆ)
Renato Kalac, Stjepan Gabrić, Toni Erdfeld i Tomislav Čubrić (M. RIMANIĆ)

Sonja Matijašić zasad nije dobila potvrdu Gradskog vijeća Pazina za još jedan mandat na mjestu ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta. Vijeće se o tomu nije izjašnjavalo jer je zbog izlaska Renata Kalca (nezavisni) i Stjepana Gabrića (HDZ) iz vijećnice izostala potrebna većina.

Upravno vijeće POU-a, kojim predsjeda Tomislav Čubrić (nezavisni koji u Gradskom vijeću koalira s HDZ-om i nezavisnim Renatom Kalcem), predložilo je Gradskom vijeću da Matijašić, dosadašnju ravnateljicu, imenuje na novi četverogodišnji mandat. Međutim, to je odbila Komisija za izbor i imenovanja, a odbijanje je predložila i Vijeću. Budući da u vijećnici u tom trenutku nije bio kvoruma, predsjednik Valter Milohanić predložio je da se rasprava o imenovanju ravnatelja POU-a odgodi za sljedeću sjednicu.

Naime, cijela je sjednica protekla u skupljanju kvoruma jer je od 13 vijećnika bilo prisutno njih sedam, s time da je zasjedanje počelo tek kada se pojavio vidno bolesni Tomislav Čubrić (nezavisni).

Zbog temperature, šmrcanja i crvenih nosova sve su točke dnevnog reda prihvaćene jednoglasno i bez rasprave pa je u jednom trenu Čubrić predsjedniku Vijeća Milohaniću dobacio da to nema smisla. U takvom su ozračju u prihvaćene odluke o izmjenama PUP-a Dršćevka 2 i DPU-a Centar 2. Bilo je to, kako je pojasnio Nikša Božić, predstavnik izrađivača planova, uglavnom usklađivanje s planovima višeg reda, aktualnim zakonima i zahtjevima građana. Najznačajnije izmjene pretrpio je prostor bivše garaže Autotransa, gdje je planirana gradnja poslovno-trgovačkog centra uz mogućnost uklanjanja zgrade Javne vatrogasne postrojbe.

Zbog usklađenja sa zakonima o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i o lokalnim izborima, prihvaćene su izmjene i dopune gradskog statuta. Među značajnijim promjenama je odredba da Vijeće Grada Pazina ima 15 umjesto sadašnjih 13 vijećnika te da gradonačelnik predstavlja izvršno tijelo gradske vlasti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter