Pazinska jama: Stazu preuzima novi koncesionar


Iako je proljeće već napola završilo, poučno-pješačka staza kroz Pazinsku jamu, koja je upravo najzanimljivija tijekom buđenja prirode, i dalje je zatvorena jer ju nitko nije očistio nakon sezonskog plavljenja.

Višejezični natpisi koje je postavio Muzej grada Pazina na ulazu s obje strane jame kažu da je ulaz privremeno zatvoren i da posjetitelji ulaze na vlastitu odgovornost. Još 18. ožujka na web stranicama Muzeja objavljeno je da je staza zatvorena za posjetitelje, a da će o njenom otvaranju pravovremeno obavijestiti javnost. U Muzeju grada Pazina, koji je koncesionar nad stazom u Pazinskoj jami, smo saznali da je ravnateljica ustanove trenutačno na bolovanju, ali i da im koncesija ističe 14. svibnja. Uputili su nas na gradsku upravu iz koje su nas obavijestili da je javna ustanova Natura Histrica, kao davatelj koncesijskog odobrenja za korištenje pješačke staze unutar zaštićenog krajobraza Pazinski ponor, s Muzejom sklopila jednogodišnji ugovor koji upravo ističe.

- Uslijed djelovanja nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom protekle godine došlo je do značajnijih oštećenja poučno-pješačke staze te je ona trenutno zatvorena zbog ugrožene sigurnosti za potencijalne posjetitelje, kaže gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč. "Zbog nedostatnih ljudskih i financijskih kapaciteta, koji su u cijelosti angažirani na obavljanju temeljnih muzejskih djelatnosti, Muzej grada Pazina nije u mogućnosti izvršiti nužne popravke na stazi kao ni daljnja unaprjeđenja ponude staze, koja su nužna u cilju formiranja kvalitetnijeg turističkog proizvoda. Zbog navedenog Muzej grada Pazina neće u narednom periodu biti nositeljem koncesijskog odobrenja, a obvezu uređenja i podizanja kvalitete staze preuzet će na sebe novi koncesionar", kaže u priopćenju pročelnica Srdoč. Dodaje da je želja Grada Pazina da budući koncesionar doprinese očuvanju prirodnih vrijednosti Pazinske jame, da izvrši radove i ponudi model upravljanja koji će značiti sigurniji pristup Jami.

Postupak davanja koncesijskog odobrenja na temelju Zakona o zaštiti prirode u potpunosti je u ingerenciji javne ustanove Natura Histrica, pa smo ih pitali tko će preuzeti koncesiju.

- Novi ugovor o koncesijskom odobrenju bit će sklopljen s novim ovlaštenikom - tvrtkom Quadruvium iz Karojbe (vlasnik Luka Labinjan op.n.) na temelju podnesenog zahtjeva, a prema dogovoru s Gradom Pazinom, kaže stručna voditeljica Nature Histrice Mirjana Herak. Dodaje da će se toj tvrtki koja već godinama na području značajnog krajobraza Pazinski ponor održava sportsko-rekreacijske aktivnosti (Zip line Pazinska jama) potpisati koncesija na godinu dana koja uključuje obavezu održavanja cijele poučno-pješačke staze te obnovu informativno-edukativnih ploča u Jami. U Naturi Histrici pretpostavljaju da bi staza mogla biti otvorena već tijekom ljeta. Ravnatelj te ustanove Elvis Zahtila kaže da u principu uvijek prvo daju koncesiju na razdoblje od godinu dana te da u to vrijeme testiraju koncesionara poštuje li postavljene uvjete zaštite prirode, nakon čega mu produžuju ugovor na pet godina, uvijek uz nadzor čuvara prirode. Osim koncesije nad poučno-pješačkom stazom i za obavljanje sportsko-rekreacijske aktivnosti (Zip line Pazinska jama) Natura Histrica će istodobno na godinu dana potpisati koncesiju i sa Speleološkim društvom Istra iz Pazina kojima će odobriti aktivnost posjeta podzemlju Pazinske jame (Speleoavantura Pazinska jama).

Lani sedam tisuća posjeta Jami

Prema podacima Muzeja grada Pazina lani je Kaštel obišlo (platilo ulaznicu) 16.036 posjetitelja, dok je ulaznicu za Pazinsku jamu platio 7.241 posjetitelj. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter