Pazinska jama postala kazalište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i prethodnih godina, upravo nas posljednji dan festivala Sedam dana stvaranja podsjeti na to jednotjedno komešanje. Izuzetna i originalna umjetnicka ostvarenja s festivalskih radionica pokrivaju sve eventualne organizacijske propuste ili neinventivne artisticke cinove tijekom tjedna.

Nanizalo se tako u subotu ispred srednjovjokovnog pazinskog Kaštela šest odlicnih nastupa mladih umjetnika iz Istre i šire regije, od kojih valja izdvojiti spektakularnu ideju s radionice "Novi mediji", ciji su voditelji David Lušicic i Zvonimir Marcic, a koji su od Pazinske jame napravili teatar.

Uz pomoc svjetala koja su pokretali polaznici radionice krecuci se strmom šetnicom kroz Pazinsku jamu, kao i zvucnih efekata, posjetiteljima je ispricana animirana bajka o ljudskim željama i ljubavima.

Radionica videoaktivizma, koju je pokretala tema "SVEjednoISTRA", kroz razgovore sa šarolikom lepezom stanovnika Istre producirala je toplu i autenticnu pricu o njenoj kompleksnoj biti. Za odlican uradak zaslužni su voditelji Željka Kovacevic, Morana Komljenovic i Lovro Cepelak, kao i polaznici Ana Sušek, Diana Burolo, Dražen Peric i Ozren Babahmetovic.

Arhitekturalno kazalište
voditelja Šandora Slackog ponudilo je publici zanimljiv performans u kojem je sedam polaznika, obojenih u boju kamena odnosno Kaštela, pokušalo pronaci mjesto u koje bi se uklapali.

Izložba fotografija "Stari zanati" s fotoradionice koju su vodili Sven Stilinovic i Sara Kiršic ukljucivala je živo stvaranje fotografije s obrisima covjecjeg lika primjenom tradicionalnih tehnika fotografiranja.

Zahtjevan posao upoznavanja i izucavanja sviranja na istarskim tradicionalnim instrumentima za osmero polaznika glazbene radionice "Zlatic i Istra" obavio je strpljivi mladi muzikolog Goran Farkaš, a uspješan rezultat jednotjedne edukacije mogli su cuti brojni posjetitelji festivala.

Bio je tu i vizualni performans Davida Belasa i Marka Bolkovica, koji su zajedno s polaznicima Idom Skoko, Aleksandrom Švabicem, Pinom Ivancicem, Marijom Sujica, Natašom Šimunov, Šandorom Slackim mladim i Zoranom Rajšicem iskoristili obnovu unutrašnjih zidova Kaštela za izvrsnu vizualnu izložbu "Dekontekst".

Originalni i spontani beogradski performer Zoran Rajšic prikazao je dio rezultata sedmodnevnog performansa koji je ukljucivao susrete s ljudima voljnima da mu ispišu poruku ili misao na majicu, koju bi on zatim uvezao i tako ovjekovjecio.

Za kraj stigao je pariški La bite bend, koji svira maštovite ska poskocice primjerene duhu festivala. Parižani su vec svirali u Pazinu pod nazivom Joke, no ovaj im bend služi za ležernije ljetne turneje. Tijekom citavog tjedna u predvorju Kaštela bila je postavljena instalacija u obliku kreveta Davorke Tumpic, dok je tijekom vikenda bilo moguce odigrati Monopolu, pulsku verziju poznate društvene igre.

No, nisu samo produkti ono što cini ovaj festival iznimnim, vec je to prvenstveno vesela prijateljska atmosfera koja cini umjetnicka ostvarenja slobodnijima, a suradivanje medu mladim umjetnicima samorazumljivim.


Podijeli: Facebook Twiter