Pazinska jama postala jezerce

Subota bez jače kiše privukla je na most preko Pazinske jame radoznalce koji su došli vidjeti poplavu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Subota bez jače kiše privukla je na most preko Pazinske jame radoznalce koji su došli vidjeti poplavu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Uslijed obilnih kiša u središnjoj Istri u posljednjih nekoliko dana, u subotu ujutro Pazinska jama i donji tok Pazinčice osvanuli su poplavljeni: kao što je uobičajeno za većih kiša, Pazinska jama nije mogla progutati svu vodu pa je nekoliko kilometara uzvodno nastalo privremeno jezero.

Prema mjerenjima volontera Istrameta, u samom Pazinu je u tri zadnja dana palo 120 mm kiše, a samo u noći s petka na subotu 58 mm. Drugdje na Pazinštini oborina je bilo još i više: u Cerovlju je palo 79 mm, na Starom Pazinu 80 mm, u Žužićima na Tinjanštini 58 mm. Iako se Pazinska jama napunila gotovo dopola, kritičnih situacija nije bilo, a vodom nisu bile ugrožene ni kuće na pazinskom Rijavcu, naselju neposredno uz Pazinčicu, kako nam kažu u županijskom centru 112.

Situacija s vremenskim neprilikama na Pazinštini prilično je ažurno praćena na društvenim mrežama, gdje o svakoj promjeni javljaju volonteri građanske inicijative Naš potok, a i portal Istrameta obiluje aktualnim informacijama, fotografijama i video-zapisima.

Većih neprilika zbog obilne kiše na Pazinštini ipak nije bilo, odnosno bilježimo samo dva incidenta: u jednom trenutku cesta Pazin-Cerovlje bila je prekrivena s dvadesetak centimetara vode, koja se uskoro povukla, a zbog odrona odnosno oštećenja kolnika izazvanog kišom za promet je od subote zatvorena lokalna cesta Borut-Dolenja Vas. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter