Pazinska jama guši se u trupcima

Ulaz u Pazinsku jamu zatrpan je trupcima (SD Istra)
Ulaz u Pazinsku jamu zatrpan je trupcima (SD Istra)

Budući da je javna tvrtka Hrvatske vode izrazila namjeru za investicijama na vodotoku Pazinčice, o čemu se već dva-tri mjeseca vodi javna rasprava, nedavno se pazinsko Speleološko društvo Istra obratilo Gradu Pazinu i Naturi Histrici s prijedlogom da se očisti ulaz u Pazinsku jamu od nanesenih trupaca.

- Skrećemo pažnju na jedan nama speleolozima dobro poznati problem vezan uz naplavljeno drveće kojeg u prilaznom kanjonu (od Pazinskog krova do ponora) ima sve više, na trupce koji dosežu dužinu i do 15 metara, a promjera su od 40 do 60 cm, koji bivaju transportirani u podzemlje te time smanjuju efikasnost otjecanja voda za vrijeme većih vodostaja, piše u priopćenju koje potpisuje tajnik udruge Mladen Jekić.

Pazinski speleolozi upozoravaju na uglavljivanje sve većeg broja trupaca i granja u jednom ili više podzemnih sifona Pazinske jame, što uz njihovo vrlo usporeno raspadanje može dovesti do problema u budućnosti, u smislu učestalih i dugotrajnih poplavljivanja uzvodnog područja.

Kapacitet protoka vode u podzemlje zbog nagomilanih će trupaca i raznih suženja u podzemlju biti sve manji, smatraju u udruzi. Predlažu sanaciju podzemnog dijela vodotoka, odnosno uklanjanje nagomilanog vegetacijskog otpada, da bi cjelokupni sustav bio održiv i siguran za stanovnike. (pišu A. DAGOSTIN i M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter