Pazinska jama: Detoniran zaostali minobacački projektil

U Pazinskoj jami detoniran zaostali minobacački projektil (M. JEKIĆ)
U Pazinskoj jami detoniran zaostali minobacački projektil (M. JEKIĆ)

Gromko je zagrmjelo jučer u ambisu Pazinske jame negdje iza 11 sati, a zvuk eksplozije čuo se u starom gradu, na Buraju i Kaštelu. Iako su mnogi to pomislili nije se radilo o "topovskom udaru" ili sličnom snažnom pirotehničkom sredstvu koji se mogu čuti već danima uoči Nove godine nego o kontroliranoj detonaciji minobacačke mine iz Drugog svjetskog rata koju su u samoj Pazinskoj jami pronašli članovi pazinskog Speleološkog društva "Istra" koji su ujedno koncesionari nad tim zaštićenim prirodnim speleološkim objektom (Speleoavantura).

Bomba detonirana u rupi ispod stijene

Kontroliranu detonaciju mina su obavili pripadnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske, dok je mjesto događaja osiguravala pazinska temeljna policija.

- Prije otprilike mjesec dana prilikom posljednje poplave u Jami snažan je vodeni val pomaknuo dio stijena na samom ulazu u grotlo, a s unutarnje strane grotla se pojavio minobacački projektil promjera 80 milimetara, više protuzrakoplovnih granata promjera 20 milimetara, te manja količina streljiva, sve iz Drugog svjetskog rata, kaže predsjednik SD Istra Mladen Jekić dodajući da su protuzrakoplovne granate i streljivo odnijeli pripadnici policije. Ovo nije prvi put da se u Pazinskoj jami pronalaze zaostala minsko-eksplozivna sredstva.

- Krajem svibnja također je pronađena jedna topovska bomba koju su policijski službenici prevezli u Pulu. Kuriozitet je da je ta bomba bila iz Prvog svjetskog rata. Sada je bomba uništena na licu mjesta da se ne riskira nezgoda u transportu. Naime, dio mine oko samog detonatora bio je oštećen, a ti su detonatori dosta osjetljivi, kaže speleolog Jekić koji je pratio akciju dodajući da je bomba detonirana u rupi ispod stijene. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Mladen JEKIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter