Pazinom potekla rijeka fantasticara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pazinski se Spomen dom tijekom drugog dana Istrakona slila rijeka fantasticara koja nije mogla otici razocarano jer zabave, što je glavna okosnica ove manifestacije, nije uzmanjkalo. Posjetitelji su mogli birati izmedu niza aktivnosti koje su im pripremili organizatori iz pazinske udruge Albus i gosti iz srodnih hrvatskih udruga: svakakve vrste društvenih igara, kvizovi, promatranje neba teleskopom, projekcije filmova, pucanje vodenim topom, karaoke, svemirski pikado i drugo.

Istrakonovski aduti su dobro posjecena popularno-znanstvena predavanja eminentnih znanstvenih imena ili pak onih s ruba znanosti. Najjace ime bio je ponovo Korado Korlevic, koji je u povodu nedavnog pronalaska meteorita kraj Križevaca govorio o znanstvenom znacaju malih meteora. Vjerojatno najbolji promotor popularne znanosti u zemlji kroz niz logickih usporedbi pojasnio je publici što su meteori, kako su nastali te što iz njih možemo nauciti.

Izmedu ostalog, mogli smo saznati da nam meteori kazuju pricu o trenucima nastanka Suncevog sustava, pa i šireg svemirskog okruženja. Najcešce su sastavljeni od nikla i željeza, a posebno su dragocjeni oni koji nisu doživjeli "termicki stres" još otkad su izašli iz prvotne svemirske maglice jer govore o inicijalnom sastavu svemira. Zanimljivo je da su takvi meteori sastavljeni od materijala najslicnijem zemlji za cvijece, dakle imaju jaki potencijal za razvitak života.

Bilo je rijeci i o rizicima udara svemirskih tijela u Zemlju, mogucnostima skretanja njihove putanje da bi se izbjegla katastrofa ili naprotiv njegovo usmjerenje prema nekom od ovozemaljskih neprijatelja, zatim o svemirskoj straži, Hrvatskoj meteorskoj mreži (Hrvatska je pokrivena s cak 28 kamera), opstanku astronautike uz pomoc visokoprofitnog eksploatiranja svemirskih rudnika.

Iznimno je bilo posjeceno predavanje zagrebackog fizicara Davora Horvatica na temu "Problem s fizikom" koji pak ovoga puta nije opravdao visoka ocekivanja publike. Održano je predavanje Ogrena Variole "ZF u žanru i žanru" Olivera Franica, "Per aspera ad astra" Adnadina Jašarevica, "Magija naprijed, elfovi stoj" Milene Benini, "ZF prije i poslije Sputnika i Gagarina" Marka Fancevica, "Amaterska astronomija" Borisa Štromara, "SF i videoigre" Tihomira Horvata i Gorana Ardalica, "Fantastika u suvremenoj glazbi" Zoltana Leceja i Martina Papca, "GURPS Transhuman Space" Tomislava Nazifovica, prezentacija astronomskog društva Vidulini i udruge Starbase Cantina.

Predstavljena je fantasticna trilogija "Zmije Nikonimora" pocasne gošce konvencije Sanje Lovrencic i održan okrugli stol s trima srpskim piscima Goranom Skrobonjom, Otom Oltvanjijem i Darkom Tuševljakovicem. Najavljeno lansiranje rakete Veli Jože II. nije održano.

Svecano je bilo na dodjeli nagrada jubilarnog desetog Istrakonovog natjecaja za kratku SF&F pricu gdje je prva nagrada pripala Dragani Rajakovic iz Splita za pricu "Svi mi imamo iste probleme". Druga nagrada dodijeljena je Dori Jurada iz Buzeta za pricu "Umjetnost u krvi", a treca Tomislavu Šestanu iz Zagreba za pripovijest "Djevojka koja je rekla ne".

Nagrada za pricu s istarskom tematikom, poveci pršut pršutarne Grubišic iz Gracišca, dodijeljena je grafickom uredniku i karikaturistu Glasa Istre Mariju Rosandi iz Vinkurana za pricu "Zima podno Ucke". (Andelo DAGOSTIN)

Organizacijski problemi

Maštovita manifestacija, možda jedina koja u Pazin u vecem broju privuce ljude iz citave Hrvatske, pa i šire, ove je godine organizacijski opala. Primjecuje se to po izostanku jacih znanstvenih (pa i pseudoznanstvenih) licnosti na koje su nas organizatori proteklih godina navikli, ali i po brojnim organizacijskim propustima. Satnica se nije poštivala, a predavanja su prebacivana iz jedne u drugu dvoranu. Nije se pazilo na preklapanja dogadanja. Unatoc svim nabrojanim, pa i onim neizrecenim propustima, može se konstatirati da Istrakon i dalje nosi titulu najbolje pazinske kulturne manifestacije.


Podijeli: Facebook Twiter