Pazincima četiri posto viši prirez

Viša davanja uvode se zbog gradnje školske dvorane (M. RIMANIĆ)
Viša davanja uvode se zbog gradnje školske dvorane (M. RIMANIĆ)

Pazinci će od 1. veljače 2014. umjesto dosadašnjih pet plaćati devet posto prireza porezu na dohodak. Tako je odlučilo devet gradskih vijećnika, a pet je bilo proziv prijedloga nove Odluke o porezima Grada Pazina. Protiv prijedloga su bili vijećnici SDP-a i nezavisne liste Valtera Milohanića, koji su amandmanima tražili da se sredstva koja se planiraju namaknuti prirezom osiguraju iz drugih izvora.

Stjepan Gabrić ponovio je da HDZ podržava odluku o prirezu jer se radi o sredstvima koja su namijenjena gradnji školske sportske dvorane. Prije nego se odlučio na ovaj korak Gabrić je, kaže, razgovarao s mnogim građanima koji su mu rekli da podržavaju ovaj projekt.

"Budući da je dvorana u poodmakloj fazi gradnje red je da kad se nešto gradi to i završi", zaključio je.

Gradonačelnik Renato Krulčić je prije izglasavanja podsjetio da su i vijećnici koji su sada protiv uvođenja prireza digli ruku za odluku o početku gradnje dvorane. Na prigovore Milohanića i Ivice Gržinića (SDP) da su se sredstva mogla osigurati uštedama u gradskoj upravi, odgovorio je da su već smanjena sredstva za rad, ali i druga prava djelatnika za koje se sredstva osiguravaju iz gradskog proračuna. Uvođenjem prireza od devet posto porezu na dohodak Grad Pazin planira godišnje osigurati 900 tisuća kuna namijenjenih otplati kredita za gradnju školske sportske dvorane.

Vijeće je s devet glasova prihvatilo prijedlog proračuna Grada Pazina za 2014. godinu, kojem su planirani prihodi i izdaci u iznosu od 89,6 milijuna kuna. Od toga se od poreza, uključujući i 900 tisuća kuna od četiri postotnog povećanog prireza, planira uprihoditi 17,8 milijuna kuna, a od pomoći iz inozemstva i drugih proračuna 39,1 milijuna kuna. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter