Pazincica poplavila pa se proljepšala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazinska "razglednica" snimljena u cetvrtak bila bi uvelike drugacija od neke snimljene bilo koji drugi dan: naime, malo jaca kiša koja je padala prethodnih nekoliko dana povecala je kolicinu vode koja Pazincicom dolazi u grotlo Pazinske jame te izazvala zacepljenje odnosno poplavu koja dolinom Pazincice dopire još kilometar-dva uzvodno.

Ova prirodna pojava nije cesta, ali je uobicajena: svakih nekoliko godina Pazinska se jama znade za jacih kiša zacepiti i izazvati nekad vecu, nekad manju poplavu.

Ova aktualna poplava u dolini Pazincice spada medu "srednje", slicna je zabilježena 2008. godine, a mnogi se Pazinci sjecaju doista velike i po posljedicama katastrofalne poplave iz 1993. godine, kada je stradalo nekoliko kuca u nižim dijelovima grada i stocna farma.

Današnja poplava nije ni stigla do visina na kojima bi mogla nanijeti štetu ljudima i njihovoj imovini, a u gradskoj upravi kažu da nisu imali nikakvih prijava ni poziva za intervenciju. Bila je to na srecu tek prilika da se fotoaparatima zabilježi neuobicajen prizor, a na portalima na kojima se mogu vidjeti snimke Pazinaca iz komentara se saznaje da je najviši vodostaj viden u srijedu navecer oko 23 sata, a da je u cetvrtak prijepodne, kada su snimljene ove fotografije, voda vec pocela opadati.

Na internetskom portalu Istramet saznajemo da je u 24 sata prije poplave u Pazinu palo 69 litara kiše na cetvorni metar, što i nije puno u usporedbi s poplavama ranijih godina, no zanimljivo je da vodostaj u samoj Pazinskoj jami ne mjeri nitko - jedini službeni podatak koji se o vodostaju Pazincice može saznati je razina vode na mjernoj postaji Cerovlje, a tamo je tijekom 24 sata vodostaj oscilirao oko 120 centimetara od normale.

Razinu vode u poplavljenoj Pazinskoj jami teško je procijeniti gledajuci odozgo, no usudimo se odoka reci da je bar desetak metara viša nego kad poplave nema.


Podijeli: Facebook Twiter