Pazinci sudjeluju u sastavljanju gradskog proračuna

Paola Jurman iz DND-a Pazin, gradonačelnik Renato Krulčić i Suzana Jašić iz GONG-a predstavljaju 'Pazi(n) proračun' (M. RIMANIĆ)
Paola Jurman iz DND-a Pazin, gradonačelnik Renato Krulčić i Suzana Jašić iz GONG-a predstavljaju 'Pazi(n) proračun' (M. RIMANIĆ)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić pozvao je sve građanke i građane Pazina da od 20. lipnja do 31. srpnja dostave prijedloge komunalnih akcija na području svog mjesnog odbora u 2015. godini.

Poziv je uputio s konferencije za novinare na kojoj je predstavio drugu fazu projekta "Pazi(n) proračun" čiji je nositelj GONG u partnerstvu s Gradom Pazinom i ovdašnjim Društvom Naša djeca te u suradnji s Institutom za javne financije i Udrugom gradova.

Prijedlozi komunalnih akcija mogu se dostaviti mailom na adresu [email protected] ili poštom na adresu komunalnog odjela Grada Pazina s naznakom "Pazi(n) proračun". Cilj projekta je, kako je rekao Krulčić, da se građane uključi u postupak donošenja proračuna za 2015. godinu.

Stoga će se na javnim raspravama u svih 12 gradskih mjesnih odbora te u samom Pazinu po četvrtima Buraj, Centar, Dršćevka i Dubravica tijekom rujna s građanima raspravljati o predloženim komunalnim akcijama. Na tribinama će građani glasovati o onim akcijama koje smatraju da treba uvrstiti u proračun za 2015. godinu.

U ovaj će proces biti uključene gradske službe, ali i gradski vijećnici, koji u konačnici i donose proračun, naglasio je Krulčić. Osim tribina u mjesnim odborima, održat će se i sektorske rasprave o socijali i socijalnoj skrbi, kulturi i turizmu, ekonomiji, poduzetništvu i turizmu te obrazovanju i sportu. Na ovaj će se način od zainteresirane i stručne javnosti prikupiti informacije koje će se potom proslijediti gradonačelniku i vijeću radi oblikovanja gradskog proračuna za 2015. godinu te projekcija za 2016. i 2017. godinu.

Nakon prvog čitanja proračuna, tijekom studenog organizirat će se javna rasprava na kojoj će se javnosti predstaviti što vijeće podržalo, prije konačnog donošenja proračuna za iduću godinu.

Suzana Jašić iz GONG-a pozvala je sve koji se žele uključiti u postupak donošenja proračuna da posjete www.proracin.pazin.hr ne bi li se podrobnije informirali i, naravno, svojim prijedlozima i primjedbama sudjelovali u postupku donošenja proračuna Grada Pazina za 2015. godinu.

Naglasila je da je na novom forumu www.ipazin.net/forum pokrenuta anonimna, ali moderirana javna rasprava, ne bi li se omogućila konstruktivna i pristojna komunikacija.

Istaknula je da je Pazin prvi grad u Hrvatskoj i među prvima u široj regiji u kojem će se provesti participativno budžetiranje. Grad Pazin je već sada, objavljivanjem proračuna na petoj razini, pokazao da je jedna od najtransparentnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Uz promotivni spot projekta "Pazi(n) proračun" predstavila je i brošuru koja će se dijeliti domaćinstvima. Ovaj će se projekt, veli ona, kao primjer dobre prakse predstaviti i široj zajednici. "Obično se proračun započinjao sastavljati tako da se vidi što središnje vlasti planiraju, ali sada krećemo sami, i to dovoljno radno da se u proces donošenja proračuna uključi što veći broj ljudi", zaključio je Krulčić nadajući se značajnijoj participaciji građana, jer, kako je rekao: "To nije novac Grada, već građana". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter